Viņķele neglaimojoši raksturo to, kā Latvijā uztver sievieti politikā (181)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība») neglaimojoši raksturojusi, kā Latvijā uztver sievieti politikā.

Ceturtdien notiek diskusija par algu atšķirībām vīriešiem un sievietēm Latvijā, kas liecina, ka sievietes saņem mazāk ‒ vidēji 83% no vīriešu vidējās algas. Ministrei tika uzdots arī jautājums, kāpēc Saeimā un politikā ir mazāk sieviešu nekā vīriešu un kā Latvijā uztver sievieti politikā.

Ministre uzsvēra, ka var runāt tikai no savas pieredzes, un norādīja, ka tā ir sarežģīta vide.

«Pirmkārt, ir daudz stereotipu un vērtējumu, kādi cilvēki politikā var darboties ‒ tur ir plānā galdiņa urbēji, cilvēki, kas raušas pie siles, cilvēki, kas neko citu neprot darīt un, protams, arī zaglīgi cilvēki. Ja specifiski par sievietēm – viņas ir stervas, intrigantes un tādi pusvīrieši jeb gluži pretēji bābas,» stereotipus raksturoja ministre.

Viņa pastāstīja, ka darbošanās politikā nozīmē nenormētu darba laiku ar ļoti neskaidriem spēles nosacījumiem, kas būs pēc tam, ‒ tas ir darbs, kurš īsti nesniedz pārliecību par vērtību nākotnes darba tirgū, kas varot būt ļoti konvertējama vai absolūti nekāda.

«Tas ir spiediens uz privāto dzīvi un ģimeni. Bērnam skolā var pateikt lietas, ko citiem vecāku bērniem neatļausies pateikt. Tā ir ļoti vīrišķīga vide, bet ne džentlmeniskā izpratnē,» norādīja ministre.

Priekšrocība esot priekšstats, ka sievietes prot labāk komunicēt un vest sarunas, «var būt par tulku savā veidā».

Viņķele gan uzskata, ka paliek labāk un situācija dzimumlīdztiesības jautājumos uzlabojas.

Komentāri (181)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu