Identificēti iespējamie Bostonas spridzinātāji; policija turpina vajāt Džoharu (283)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Izdzīvojušais Bostonas maratona spridzināšanā aizdomās turētais identificēts kā Džohars Carnajevs, 19 gadus vecs jaunietis no Kembridžas, vēstī AP.

Viņu šobrīd vajā tūkstošiem smagi bruņotu policistu.Tikmēr nogalinātā vīrieša vārds ir Tamerlans Carnajevs. Viņš ir 26 [precizēts vecums] gadus vecs.

NBC vēsta, ka abi vīrieši, kurus šodien vajāja policija, ir brāļi.

Abi vīrieši uz ASV pārcēlušies pirms gada vai vairāk. Viens no viņiem ir nošauts.

Policija apstiprinājusi šo informāciju.

Situācija pilsētā ir ārkārtīgi saspīlēta - cilvēkiem aizliegts iziet no savām mājām, policija pārbauda katru māju.

Vajājot Džoharu, Bostonas policija izplatīja informāciju par automašīnu (MA Plate: 316-ES9), kas tiek meklēta un, iespējams, tajā ir aizdomās turētais.

Tiek vēstīts, ka automašīna atrasta.

Sociālajā tīklā «Vkontakte» Džohara profilā ievietotā informācija liecina, ka viņš nav precējies, pārzina angļu, krievu un čečenu valodas, pašlaik viņš dzīvo Bostonā, taču no 1999. līdz 2001. gadam mācījies Mahačkalas 1.skolā.

Tāpat viņa profilā norādīts, ka viņš ir islamticīgais.

Savukārt kādā interneta vietnē atrodamās ziņas par vecāko brāli Tamerlanu, liecina, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa, jo viņš «tos nesaprot». Viņš studējis inženierzinātnes Masačūsetsas Bunkura kalna kopienas koledžā, taču paņēmis akadēmisko gadu, lai nopietnāk pievērstos boksam, cerot ar laiku piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tamerlans Olimpiādē labprātāk startētu zem ASV nekā Krievijas karoga, ja vien nebūtu iespēja pārstāvēt neatkarīgu Čečeniju, teikts vietnē.

Vietnē lasāms, ka Tamerlans esot ļoti reliģiozs un Dievs viņam aizliedzis lietot alkoholu. «Vairs nav nekādu vērtību,» vietnē citēts vecākā brāļa teiktais. «Ļaudis sevi nespēj kontrolēt.»

Vienā no fotogrāfijām, kas ievietotas vietnē, Tamerlans redzams kopā ar kādu blondu sievieti, kas esot viņa itāļu un portugāļu jauktas izcelsmes draudzene, kura arī pārgājusi islāmā.

Tikmēr Bostona un tās piepilsētas šobrīd faktiski ir slēgtas. Visā reģionā apturēta sabiedriskā transporta satiksme. Slēgtas arī skolas. Varasiestādes aicinājušas gandrīz miljonu Bostonas un tās priekšpilsētu iedzīvotāju neatstāt savas mājas, bet tiem ļaudīm, kas atrodas autobusu un metro pieturās, ieteikts doties mājup. Ielās patrulē bruņoti policisti, bet gaisā riņķo policijas helikopteri, vēstī LETA.

Mediji sazinājušies ar brāļu tēvu, kurš norādījis, ka viņa dēls «ir īsts eņģelis», neprecizējot, par kuru brāli viņš runā - Džoharu vai Tamerlanu.

Anzors Carnajevs, kurš dzīvo Mahačkalā, sacījis: «Par notikušo uzzināju televīzijā. Mans viedoklis - manus bērnus iegāza specdienesti, jo viņi ir musulmaņi. Kāpēc nogalināja Tamerlanu? Viņu vajadzēja paņemt dzīvu. Jaunākais tagad slēpjas,» aģentūrai «Interfax» klāstījis vīrietis, kurš apgalvo, ka ir brāļu tēvs.

Irina Bandurina, Mahačkalas skolas pārstāve, pastāstījusi: «Viņi [Carnajevu ģimene] ieradās no Kirgizstānas un pārcēlās uz ASV.» Saskaņā ar Bandurinas stāstīto, ģimene uz ASV pārcēlās 2002.gada martā.

CNN vēstī, ka otrais aizdomās turētais joprojām ir uz brīvām kājām. Viņš tiek raksturots kā «bruņots un ļoti bīstams».

Policisti pārmeklē māju pēc mājas, vēstīja LETA.

Jau ziņots, ka policija piektdien pēc pakaļdzīšanās un apšaudes notvērusi vienu no aizdomās turamajiem, kurš slimnīcā miris.

Cenšoties atrast otru aizdomās turamo, varasiestādes apturējušas autobusu un vilcienu satiksmi Bostonas reģionā un ieteikušas tūkstošiem cilvēku vairākās pilsētās palikt iekštelpās.

Daļa Votertaunas 35 000 iedzīvotāju ar autobusiem izvesti no pilsētas, bet pārējiem dots rīkojums palikt mājās un atvērt durvis tikai tad, ja ir pārliecināti, ka ārpusē stāvošā persona ir policists.

Uz Votertaunu nosūtīti vairāk nekā 9000 policistu.

Aizdomās turamo meklēšana koncentrēta aptuveni 3,8 kilometru lielā teritorijā.

Kā pavēstīja Masačūsetsas štata policijas preses pārstāvis, dramatiskie notikumi sākušies ar degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, kam sekojusi policista nošaušana pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā. Policists bija ieradies uz izsaukumu par aizdomīgām aktivitātēm.

Pēc neilga laika policija saņēma informāciju, ka divi bruņoti vīrieši netālajā Kembridžā nolaupījuši automašīnu. Autovadītājs pusstundu vēlāk neskarts tika atbrīvots.

Policija sākusi meklēt automašīnu un Votertaunā sākusi to vajāt. Pakaļdzīšanās laikā no automašīnas tikuši izmesti paštaisīti spridzekļi, no kuriem vairāki eksplodējuši. Policijas un bēgļu starpā izcēlusies apšaude, kurā tika smagi ievainots viens policists un arī viens no bēgļiem, kurš tika sagūstīts. Vēlāk aizdomās turamais slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem miris. Kā pastāstīja slimnīcas ārsts, viņam bijušas vairākas šautas brūces un arī ievainojums no sprādziena.

Otrs bēglis pašreiz tiek meklēts.

Komentāri (283)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu