Kaliforniju sasniegušas pirmās atlūzas no Japānas cunami (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kalifornijas štatu sasniegušas pirmās atlūzas, kas pārceļojuša pāri Klusajam okeānam pēc 2011.gada 11.martā Japānā pieredzētās katastrofālās zemestrīces un cunami.

Kalifornijas štata ziemeļos pludmalē atrasta sešus metrus gara zvejas laiva, kas piederējusi Takatas vidusskolai Japānas pilsētā Rikudzentakatā Ivates prefektūrā.

Japānas konsulāts Sanfrancisko palīdzējis ASV Nacionālajai okeānu un atmosfēras administrācijai (NOAA) noteikt, no kurienes nākusi laiva.

Izskalotā laiva ir 27. apstiprinātā atlūza ASV rietumu piekrastē un pirmā Kalifornijā, kas tur atceļojusi no Japānas pēc zemestrīces.

Pirms gada ASV krasta apsardze pie Aļaskas sašāva un nogremdēja japāņu «spoku kuģi», kurš tika pasludināts par bīstamu kuģošanai.

Kā aplēsuši japāņu eksperti, līdz oktobrim Ziemeļamerikas piekrasti varētu sasniegt aptuveni 221 000 tonnu gruvešu, kas okeānā nonāca pēc zemestrīces un cunami.

Saskaņā ar Japānas varasiestāžu aplēsēm zemestrīces izraisītais cunami no Japānas ziemeļaustrumu piekrastē esošajām Ivates, Mijagi un Fukušimas prefektūrām okeānā ieskaloja 1,5 miljonus tonnu gruvešu.

Kopumā cunami okeānā ieskaloja aptuveni piecus miljonus tonnu gruvešu - ēku daļas, automašīnas, dažādas sadzīves lietas un citus priekšmetus.

Aptuveni 3,5 miljoni tonnu ūdenī nonākušo gruvešu uzreiz nogrima, okeāna gultni piesārņojot ar plastmasu un citiem atkritumiem.

Zinātnieki brīdina, ka pēc stihijas okeānā ieskalotie atkritumi vēl vairāk saasinājuši piesārņojuma problēmu Klusajā okeānā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu