CVK noraida sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem; arī par Salaspils gadījumu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien sēdē noraidīja septiņas saņemtās sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem, tajā skaitā arī par Salaspils gadījumu, kad vēlēšanu kastē tika atrastas neapzīmogotas aploksnes.

Pārējās sešas noraidītās sūdzības bija par vēlēšanu rezultātiem Rīgā, Liepājas pilsētā, Lielvārdes novadā, Jūrmalā un Aizkrauklē.

CVK bija saņemta sūdzība no Salaspils saistībā ar vēlēšanu kastē atrastajām 50 neapzīmogotajām aploksnēm. Sūdzībā bija lūgts sarīkot atkārtotu balsošanu konkrētajā iecirknī. Partijas «Reģionu alianse» pārstāvis Dmitrijs Vitjazevs arī apgalvojis, ka kādam Salaspils iedzīvotājam vēlēšanu iecirknī ir izsniegts viens komplekts ar vēlēšanu zīmēm un četras vēlēšanu aploksnes. Vēlētājs esot nobalsojis vienreiz un pārējās trīs aploksnes nodevis Drošības policijā. Nepieciešamības gadījumā vēlētājs ir gatavs sniegt liecību.

CVK locekļi sēdes laikā norādīja, ka tiesībsargājošo iestāžu veiktā izmeklēšana šajā jautājumā turpinās. Esot jāņem vērā, ka vēlēšanu iecirkņa komisija nav pārkāpusi likumu un nav atvērusi neapzīmogotās aploksnes, lai vēlēšanu rezultātiem pieskaitītu tajās atrastās zīmes, akcentēja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

CVK sekretārs Ritvars Eglājs informēja, ka astotā sūdzība par gadījumu Jūrmalā izsūtīta ierakstītā vēstulē. Ņemot vērā, ka iesniedzēju pārstāvis klāt nebija, CVK šodien to nolēma neskatīt.

Vairāki no septiņu sūdzību iesniedzējiem medijiem pauda gatavību pārsūdzēt CVK lēmumu tiesā vai arī norādīja, ka sākumā vēlas iepazīties ar lēmuma pamatojumu.

Rīgā bija saņemta sūdzība no partijas «Alternative» pārstāvja Andreja Burvja. Viņš lūdza izsludināt atkārtotu balsošanu Rīgā, jo šī politiskā spēka novērotāju informācija par rezultātiem kādā Rīgas iecirknī atšķiroties no tās, kas publicēta CVK mājaslapā. Pēc šīs sūdzības iesniedzēja uzklausīšanas Eglājs norādīja, ka neredz nevienu konkrētu gadījumu, kad būtu pārskaitāmas balsis vai rīkojama atkārtota balsošana.

«Tautas kontroles» pārstāvis Jānis Kuzins savā iesniegumā CVK bija lūdzis rīkot atkārtotas vēlēšanas, jo uzskata, ka vēlēšanas Jūrmalā nevar uzskatīt par brīvām tāpēc, ka priekšvēlēšanu laikā ir ticis aizdedzināts saraksta «Tautas kontrole» kandidātei piederošais pārtikas veikals Slokā, aģentūru LETA iepriekš informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Viņš savā iesniegumā norādīja, ka tikuši konstatēti vairāki balsu pirkšanas pārkāpumi, kā arī no Zaļo un zemnieku savienības puses pārkāpti aģitācijas ierobežojumi. Tāpat esot pārkāpts vispārīgu vēlēšanu princips, jo pašvaldību vēlēšanās nevarēja piedalīties nepilsoņi, bet citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi drīkstēja piedalīties, skaidroja Kuzins.

CVK locekle Sniedze Sproģe šodien pauda neizpratni, kāpēc Kuzins CVK iesniedzis sūdzību attiecībā par to, kas var balsot. Viņa norādīja, ka tas ir noteikts likumā un CVK nav tiesības vērtēt normatīvajos aktos noteikto. Savukārt Cimdars, atbildot uz kolēģa vaicājumu, atzina, ka neatceras, kad vēlēšanu rezultāti Latvijā tiek apstrīdēti, pamatojoties uz to, ka pirms vēlēšanām aizdedzināts kiosks vai ir veikts kāds cits kriminālpārkāpums.

Kā ziņots, CVK šodien vienbalsīgi noraidīja arī partijas «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) abas iesniegtās sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem Liepājā un Aizkraukles novadā.

PCTVL valdes līdzpriekšsēdētāja Tatjana Ždanoka bija lūgusi Aizkraukles novadā pārskaitīt zīmes visos vēlēšanu iecirkņos, kā arī atzīt, ka PCTVL Aizkrauklē ir pārvarējusi 5% barjeru.

PCTVL Liepājas saraksta iesniedzēja Elita Kosaka sūdzībā par vēlēšanām bija minējusi atsevišķus iespējamus pārkāpumus 221. un 226.vēlēšanu iecirkņa dokumentu aizpildīšanā. Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka šie pārkāpumi ietekmējuši vietu sadalījumu starp sarakstiem Liepājas domē.

Pēc politiskās partijas pārstāves uzklausīšanas Cimdars norādīja, ka Liepājas pilsētā ir pieļauta tehniska rakstura kļūda, kurai ir jāpievērš uzmanība vēlēšanu komisijai nākamajās reizēs. Gadījums, kad vēlēšanu komisija nav pareizi veikusi vēlēšanu saraksta lapu aizpildīšanu, nav pelnījis uzslavu, bet gan aizrādījumu.

Dzalbe līdzīgi norādīja, ka Liepājā noticis formāls pārkāpums, kam nav ietekmes uz vēlēšanu rezultātu.

CVK noraidīja sūdzību arī par situāciju Lielvārdes novadā. Tur Vidzemes partijas pārstāvis Jānis Āboliņš bija apstrīdējis rezultātus, jo 692.iecirknī vēlētājai izdotas divas vēlēšanu aploksnes un viņa nobalsojusi divas reizes. Āboliņš uzskata, ka tas var mainīt ievēlēto deputātu secību.

Attiecībā par gadījumu Lielvārdē Eglājs norādīja, ka konkrētā situācija neietekmē to, kuri cilvēki ir ievēlēti un kāds ir mandātu sadalījums. Sūdzības iesniedzējs Vidzemes partijas pārstāvis Jānis Āboliņš aģentūrai LETA sacīja, ka pēc iepazīšanās ar CVK lēmuma tekstu lems, kā tālāk rīkoties.

Savukārt «Reģionu alianses» pārstāvji iesniegumā bija norādījuši, ka vēlēšanu rezultāti ir nelikumīgi, jo protokolos neesot atspoguļoti faktiskie apstākļi vēlēšanu laikā. Piemēram, 221.iecirknī brīdī, kad atvērtas vēlēšanu kastes, esot pazudusi gaisma un balsu skaitīšanas laikā tehniskus bojājumus piedzīvojis serveris, kurā tika uzskaitītas balsis.

Kā ziņots, Vitjazevs vērsīsies tiesā ar prasību atcelt konkrētā vēlēšanu iecirkņa lēmumu par balsošanas rezultātu apstiprināšanu un lūgs noteikt datumu atkārtotas balsošanas organizēšanai šajā iecirknī.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu