Pieci RD deputāti zaudēs labi atalgotus amatus pašvaldības uzņēmumus (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Stājoties spēkā jaunajiem ierobežojumiem par amatu savienošanu, pieciem Rīgas domes deputātiem, kas ievēlēti no partiju «Saskaņas centrs» un «Gods kalpot Rīgai» kopīgā saraksta, no 1.jūlija nāksies atteikties no labi atalgotiem amatiem pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Kā pirmā par atteikšanos no «Rīgas satiksmes» valdes locekles amata publiski paziņojusi Irina Vinnika (GKR), kura pērn uzņēmuma valdē saņēmusi 29 759 latus. Kā liecina Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija par 2012.gadu, šis amats bijis Vinnikas galvenais ienākumu avots, tomēr arī trūkumā domniece nenonāks - viņa pērn saņēmusi 5744 latu algu kā domes deputāte, kā arī 9322 latu pensiju.

Vinnikai sekos arī pārējie «Rīgas satiksmes» valdes locekļi. Ar ienākumu kritumu 29 759 lati gadā jārēķinās arī Nikolajam Zaharovam (SC), kurš gan papildus algai «Rīgas satiksmē» kā deputāts pērn saņēmis 5618 latus, bet vēl gandrīz 14 000 latu saņēmis pensijā.

Amata zaudēšana «Rīgas satiksmē» jūtami atsauksies uz Andra Bērziņa (GKR) ienākumiem, kurš papildus 29 759 latu valdes locekļa algai «Rīgas satiksmē» pērn saņēmis 5815 latus par deputāta pienākumu pildīšanu, kā arī invaliditātes pensiju - 1132 latus gadā.

Naudas plūsma no «Rīgas satiksmes» apsīks arī Maksima Tolstoja (SC) virzienā, kurš vienlaikus ir arī valdes loceklis «Rīgas satiksmes» meitasuzņēmumā «Rīgas karte», saņemot par to 4500 latu gadā. Uzņēmums ir elektronisko norēķinu sistēmas ieviesējs pilsētas sabiedriskajā transportā un tagad veic tās uzturēšanu. «Rīgas satiksmei» pieder 51% «Rīgas kartes» kapitāldaļu, bet 49% pieder «ACS Solutions France». Tāpat Tolstojs deputāta pienākumus varēs apvienot ar darbu nodibinājumā «Rīgas tūrisma attīstības birojs» (RTAB), kurā viņa alga gadā ir 22 240 latu. Kā deputāts viņš pērn saņēmis 5902 latu algu gadā.

Deputāta amatu nebūs iespējams apvienot arī ar darbu SIA «Getliņi Eko», kurā pašvaldībai pieder 97,93% kapitāldaļu, līdz ar to labi apmaksātu darbavietu ar 23 776 latu algu gadā zaudēs uzņēmuma valdes loceklis Vladimirs Frolovs (SC). Uzņēmuma valdē strādā arī deputāts Raimonds Timma (GKR), taču viņš domē nav atkārtoti ievēlēts, tāpēc šo amatu varēs saglabāt arī pēc 1.jūlija.

Savukārt deputāte Tatjana Lukina (SC) atteikusies no mandāta par labu 21 977 latu algai pašvaldībai 100% piederošajā AS «Rīgas Centrāltirgus».

Jau ziņots, ka par deputāta mandāta nolikšanu paziņojuši vēl četri domē ievēlētie deputāti, kas turpmāk nevarēs apvienot deputāta darbu ar darbu izpildvarā - Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas direktors Sergejs Hristoļubovs (SC), Rīgas Austrumu izpilddirekcijas direktors Dmitrijs Pavlovs (GKR), Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) un Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aleksejenko (GKR).

Tādējādi kopumā deputāta mandātu noliks pieci ievēlētie deputāti.

Tikmēr vairāki Rīgas domes deputāti varēs saglabāt labi apmaksātus amatus uzņēmumos AS «Rīgas siltums» un AS «Rīgas starptautiskā autoosta» padomēs, jo šajos uzņēmumos pašvaldībai pieder 49% kapitāldaļu. Piemēram, Igors Kuzmuks (SC) turpinās saņemt 11 969 latus gadā Rīgas autoostā, Vjačeslavs Stepaņenko varēs turpināt saņemt 8197 latus gadā kā «Rīgas siltuma» padomes priekšsēdētājs, bet Jānis Ločmelis - 6120 latu gadā kā «Rīgas siltuma» padomes loceklis.

Kā ziņots, no šā gada 1.jūlija pašvaldību deputāti vairs nevarēs ieņemt pašvaldības izpilddirektora vietnieka, kā arī pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja un viņa vietnieka amatus, paredz 31.janvārī Saeimā pieņemtie grozījumi likumā «Par pašvaldībām». Pašvaldības deputāts vairs nevarēs ieņemt amatu arī pašvaldības administrācijā, ja viņa pienākumos ir domes lēmumu projektu sagatavošana, lēmumu tiesiskuma un lietderības pārbaude, domes pieņemto lēmumu kontrole un uzraudzība. Tāpat deputāts savu amatu nedrīkstēs savienot, tieši vai pastarpināti sniedzot dažādus pakalpojumus domes administrācijai.

Deputātiem būs liegts ieņemt arī valdes locekļa amatu attiecīgās pašvaldības kapitālsabiedrībā, kapitālsabiedrībā, kurā pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā ar citām pašvaldībām pārsniedz 50%, un kapitālsabiedrībā, kurā vienas vai vairāku pašvaldības kapitālsabiedrību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%.

Jau ziņots, ka lielākā daļa Rīgas domes sastāva pēc vēlēšanām paliks nemainīga - 35 deputāti turpinās darbu pašvaldībā arī šajā sasaukumā, taču viņiem pievienosies 25 jauni kolēģi.

Rīgas domē iekļuvušas trīs partijas - 58,54% rīdzinieku atdevuši savas balsis par «Saskaņas centra»/«Gods kalpot Rīgai» kopīgo sarakstu, nodrošinot līdzšinējai koalīcijai domē 39 vietas no 60. Par nacionālo apvienību nobalsojuši 17,86% vēlētāju, nodrošinot šim politiskajam spēkam 12 vietas domē, bet par «Vienotību» nobalsojuši 14,13% rīdzinieku, deputātu krēslos ievēlot deviņus pārstāvjus.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu