SAB rīcībā esošā informācija: Daugavpils domes deputāts savulaik bijis VDK štata darbinieks (60)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bestarns [www.spiritofdecay.com], CC BY-NC-ND 2.0

Pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) struktūrvienības Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) rīcībā esošās informācijas, Daugavpils domes deputāts Boriss Ivanovs (Latgales partija) savulaik ir bijis Valsts drošības komitejas (VDK) štata darbinieks. Šī fakta esamību var apstiprināt tikai tiesa.

Likums paredz, ka TSDC pirms pašvaldību vēlēšanām veic deputātu kandidātu sarakstu pārbaudi un sniedz informāciju katrai konkrētai novada vai pilsētas vēlēšanu komisijai. SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA apstiprināja, ka 22.aprīlī TSDC ir sniedzis atzinumu Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijai par tajā brīdī deputāta kandidāta Borisa Ivanova neatbilstību Pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam, proti, viņš, pēc TSDC rīcībā esošajām ziņām, bijis VDK štata darbinieks.

Atbilstoši šim likumam šādu cilvēku nevar pieteikt par kandidātu un ievēlēt pašvaldībā.

Pilsonības likumā teikts, ka Latvijas pilsonībā netiek uzņemtas personas, kuras ir bijušas PSRS VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieki, informatori, aģenti, ja šis fakts konstatēts likumā noteiktajā kārtībā. Ivanovs aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka nesen ieguvis Latvijas pilsonību un naturalizācijas procesa gaitā ir veiktas visas nepieciešamās pārbaudes, tostarp par viņa iespējamo saistību ar VDK.

SAB preses pārstāve savukārt apliecina, ka jau 2012.gada 27.jūnijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kas nodarbojas ar naturalizēšanas procesu, TSDC informējis par Ivanova darbību padomju drošības dienestā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūrai LETA apstiprināja, ka Specializētajā vairāknozaru prokuratūrā ir sākta pārbaudes lieta par to, vai konkrētā persona ir bijis padomju drošības dienesta štata darbinieks. Pēc materiālu apkopošanas prokuratūra varētu izmantot vienu no diviem variantiem - nodot materiālus tiesai, kurai jāpieņem galalēmums par to, vai šī persona bijis padomju drošības dienesta štata darbinieks vai arī pārbaudes lietu izbeidz. Prokuratūra pārbaudi varētu pabeigt divu mēnešu laikā.

Pārbaudes lieta sākta vēl pirms prokuratūrā tika saņemts bijušās Daugavpils domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas (RP) un domes deputāta Mečislava Truskovska (Mūsu partija) iesniegums ar lūgumu veikt pārbaudi par deputāta Ivanova iespējamo saistību ar VDK.

Ivanovs tikmēr lūgumu veikt pārbaudi par viņa iespējamo saistību ar VDK vērtē kā politiķu, kas vēlēšanās neguva pietiekamu iedzīvotāju atbalstu, kārtējo mēģinājumu panākt vēlēšanu rezultātu pārskatīšanu.

Ivanovs pašvaldības deputāta mandātu nolikt negrasās, tā viņš paziņoja aģentūrai LETA.

«Ja jau man, iegūstot Latvijas pilsonību un balotējoties pašvaldību vēlēšanām, tika veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un nekāda neatbilstība netika konstatēta, man nav saprotams, kādēļ tagad, pēc politisko konkurentu iesnieguma ar lūgumu izvērtēt manu iespējamo saistību ar Valsts drošības komiteju (VDK), atbildīgās institūcijas pēkšņi ir mainījušas savu nostāju. Ja jau ir radušās domstarpības, tad lai visu izlemj tiesa,» uzsvēra Ivanovs.

Latgales partijas līdzpriekšsēdētājs un Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis aģentūrai LETA paskaidroja, ka jautājumu par Ivanova izslēgšanu no partijas rindām Latgales partija pagaidām neplāno skatīt. Šāds jautājums varētu tikt skatīts tikai tad, ja tiesa atzītu, ka Ivanovs tiešām ir sadarbojies ar VDK.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja Truskovskis, vairākas personas iesniedzējiem ir apstiprinājušas informāciju, ka Ivanovs no 1980. līdz 1990.gadam ir bijis LPSR valsts drošības struktūru štata darbinieks un viņam ir bijusi piešķirta kapteiņa dienesta pakāpe. Iesniedzēji uzskata, ka Ivanovs ir noklusējis šo faktu, sniedzot par sevi ziņas vēlēšanu komisijai.

Daugavpils vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Raimonds Tukišs aģentūrai LETA nemācēja pateikt, cik lielā mērā informācija par Ivanova iespējamo saistību ar VDK atbilst patiesībai. «Vai konkrētais cilvēks ir bijis VDK aģents, nosaka tiesa,» uzsvēra Tukišs.

Ja lietas iztiesāšanas gaitā tiks konstatēts, ka Ivanovs tiešām ir bijis VDK aģents, viņam deputāta krēsls būs jāatstāj, un viņa vietā nāks nākamais deputātu kandidāts no viņa pārstāvētā saraksta, paskaidroja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu