Noraida arī otras «Pussy Riot» dalībnieces lūgumu par atbrīvošanu (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Federācijas Mordvijas republikas Augstākā tiesa atzinusi par likumīgu Zubovapoļanas tiesas lēmumu, ar kuru noraidīts pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieces Nadeždas Tolokoņņikovas lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu, tviterī pavēstījis pilsoniskais aktīvists Pjotrs Verzilovs.

Šonedēļ analoģisku lēmumu jau bija pieņēmusi cita Krievijas tiesa, kas izskatīja otras apcietinājumā turētās «Pussy Riot» dalībnieces Marijas Aļohinas lūgumu par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Pret Tolokoņņikovas pirmstermiņa atbrīvošanu piektdienas tiesas sēdē izteikušies cietuma un prokuratūras pārstāvji.

Sēdes sākumā Tolokoņņikova paziņoja, ka sevi par vainīgu neatzīst un turpinās pārsūdzēt spriedumu lietā par «panklūgšanas» sarīkošanu Maskavas pareizticīgo katedrālē.

«Es spriedumu pārsūdzēšu līdz galam, iesniegšu sūdzību Krievijas Augstākajā tiesā. Savu vainu es neatzīstu un neatzīšu. Es to neuzskatu par mīnusu, kā uzstāj kolonija, bet plusu, jo man ir principi, kurus es aizstāvēšu,» sacīja Tolokoņņikova.

Viņa arī norādīja, ka kolonijā uztur sakarus ar tuviniekiem un draugiem - viņa teju katru dienu runā ar viņiem pa telefonu, tuvinieki brauc uz ieslodzījuma vietu, lai ar viņu tiktos.

«Es saņemu tūkstošiem vēstuļu, to skaits nav aptverams,» norādīja aktīviste.

Tolokoņņikova piebilda, ka cietumā tiek saņemtas arī tūkstošiem vēstuļu svešvalodās, bet viņai tās netiek nodotas, jo cenzors tās nespēj izlasīt.

Zubovapoļanas tiesas tiesnese Lidija Jakovļeva 26.aprīlī noraidīja Tolokoņņikovas lūgumu par pirmstermiņa atbrīvošanu. Iestājoties pret atbrīvošanu, kolonijas administrācijas pārstāvji norādīja uz Tolokoņņikovas disciplīnas pārkāpumiem un to, ka viņa atsakās atzīt vainu.

Turklāt, sacīja cietuma pārstāvis, Tolokoņņikova neapmeklē bibliotēku, un tas nozīmē, ka viņai nav aktīvas dzīves pozīcijas.

Tika norādīts arī, ka viņa nevēlas piedalīties cietuma konkursā «Mis Burvība».

Tiesnese neļāva Tolokoņņikovai uzstāties ar pēdējo vārdu, kā arī neļāva viņas advokātiem Irīnai Hrunovai un Dmitrijam Dinzeam pilnībā izklāstīt aizstāvības pozīciju.

Arī Permas novada tiesa, kas trešdien izskatīja otras apcietinājumā turētās «Pussy Riot» dalībnieces Marijas Aļohinas lūgumu par viņas pirmstermiņa atbrīvošanu, to noraidīja.

Pērn 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

No Maskavas katedrālē, kā arī citā akcijā, kas tika sarīkota Jelohovas Dieva parādīšanās baznīcā, uzfilmētā videomateriāla un studijā ierakstītā skaņas celiņa tika radīts dziesmas «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!» videoklips.

Maskavas tiesa augustā piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Nadeždai Tolokoņņikovai, Marijai Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu, atzīstot apsūdzēto vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Izskatot apelācijas prasību 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Vēl divas «Pussy Riot» dalībnieces, kuru vārdi publiski netiek atklāti, esot aizbēgušas no Krievijas.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu