«Pussy Riot» dalībniece hospitalizēta (82)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Apcietinātā Krievijas pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Nadežda Tolokoņņikova hospitalizēta, tviterī piektdien pavēstīja viņas vīrs Pāvels Verzilovs.

Viņš atsaucās uz kolonijas ārstes teikto, kas Tolokoņņikovas stāvokli nodēvējusi kā «šausmīgu».

Kā apgalvo aktīvistes vīrs, kolonijas administrācija atteikusies advokātiem nodot hospitalizācijas dokumentus.

Advokātiem arī nav izdevies panākt, ka viņiem atļauj tikties ar Tolokoņņikovu.

«Federālā Soda izpildes dienesta pārvaldes dežurants tikko paskaidroja, ka Mordvijas pārvaldes priekšnieks ģenerālis Oļegs Simčenkovs atbalstījis atteikumu tam, ka tiek dota atļauja tikties,» norādīja Verzilovs.

Tolokoņņikova sodu izcieš kolonijā, kas atrodas Parcas ciematā Mordvijā.

23 gadus vecā filozofijas studente pirmdienas vakarā pieteica bada streiku, medijiem izplatītajā vēstulē atklājot, ka viņai Mordvijas cietumā 17 stundas dienā bijis jāšuj uniformas un ka viņai draudēts ar nogalināšanu. Draudētāji bijuši kolonijas priekšnieka vietnieks un citas ieslodzītās.

Otrdien vakarā viņa pārvietota uz kameru, kur gaisa temperatūra bijusi aptuveni 12-14 grādi.

«Soda izolatorā ir neticams aukstums. Tas ir vecs, nometnes vadības vēl padomju laikos apgūts gājiens - nepanesami zemas temperatūras līmeņa radīšana soda izolatoru kamerās, lai sods pārvērstos par spīdzināšanu. (..) Pat piecu jaku kārtas neglābj no asā aukstuma.»

«Es sēžu uz šaura, auksta sola un rakstu. (..) Ķermeņa temperatūra ir pazemināta, galva - reibst.»

«Lai novērstu to, ka 14.labošanas darbu kolonijas vadība turpina mani vajāt, ir jāpieņem lēmums par manu pārcelšanu uz citu koloniju. Man tas ir acīmredzami, ka administrācija atlikušos piecus mēnešus man riebs par nometnes vadībai radītajām problēmām,» norādīja Tolokoņņikova.

Ieslodzītajām par sodu, ka viņas šuj lēni, ir jāstrādā kailām, iepriekš rakstīja Tolokoņņikova. Cietumā valda antisanitāri apstākļi, ieslodzītajām tiek liegta iknedēļas mazgāšanās dušā, un viņām nākas pašām gādāt par aizdambēto, pāri plūstošo tualešu atdambēšanu.

Kolonijas priekšnieka vietnieks devis mājienu, ka citas ieslodzītās Tolokoņņikovu varētu nogalināt, ja viņa turpinās uzstāt uz ieslodzīto tiesībām.

Ja ieslodzītās strādās mazāku laiku, viņas tiks sodītas par darba uzdevumu neizpildīšanu, sacījis priekšnieka vietnieks. Šādā situācijā citas ieslodzītās Tolokoņņikovai varētu atriebties.

«Kad viņas uzzinās, ka tas noticis tevis dēļ, ar tevi nekas slikts vairs nenotiks, jo aizkapa dzīvē nekas slikts nevar notikt,» amatpersona teikusi Tolokoņņikovai.

Izmeklēšanas komitejas reģionālā nodaļa jau sākusi šo apsūdzību izmeklēšanu.

Tolokoņņikova un vēl viena «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina izcieš divu gadu cietumsodu par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Pērn 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Pagājušā gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Tolokoņņikovai, Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu.

Izskatot apelācijas prasību 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Komentāri (82)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu