Premjers neizpratnē un ironizē par NA pēkšņo rīcību (152)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) neizprot nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) pēkšņo rīcību, šodien paziņojot par tieslietu ministra Jāņa Bordāna atsaukšanu no amata, un uzsver, ka gaidīs no apvienības oficiālu paziņojumu.

Premjers medijiem šodien nolasīja punktu no koalīcijas sadarbības līguma, kas paredz, ka koalīcijas partneriem brīdinājums par ministra atsaukšanu ir jāiesniedz nedēļu iepriekš, pirms šāds solis tiek sperts. Līdz šim premjers tādu nav saņēmis un Valsts kancelejā šāds iesniegums arī nav reģistrēts. Tāpēc viņš vispirms vēlas sagaidīt no koalīcijas partneriem šādu oficiālu brīdinājumu un tikai pēc tam lems par turpmāko rīcību. «Pašreiz nekādu rakstisku brīdinājumu saņēmis neesmu, līdz ar to es gaidu no nacionālās apvienības šādu rakstisku brīdinājumu, kam ir jābūt vismaz vienu nedēļu pirms galīgā lēmuma pieņemšanas,» sacīja premjers.

Lai gan indikācijas par to, ka Bordāns varētu tikt atsaukts no ministra amata, bijušas jau dažas nedēļas iepriekš, un arī vakar premjers šādas runas dzirdējis, Bordāna atsaukšana šodien ir bijusi negaidīta. «Izskatās, ka nacionālā apvienība rīkojas pēc principa - ne dienu bez krīzes. Vakar apstiprinājām kultūras ministri, tagad viņi sāk šūpot tieslietu ministru,» ironizēja valdības vadītājs.

Vaicāts, vai tādā gadījumā nav ņemams vērā šis nacionālās apvienības šodienas paziņojums, premjers uzsvēra, ka gaida rakstisku brīdinājumu no koalīcijas partneriem. Viņš pauda cerību, ka koalīcijas partneri rīkosies saskaņā ar koalīcijas līgumu.

Premjers pagaidām nav gatavs komentēt, kas varētu būt nākamais ministrs, pirms nav saņēmis rakstisku brīdinājumu, kā arī nav skaidrības no nacionālās apvienības par to, kāds ir īsti galīgais lēmums un kāda ir tā motivācija. Tāpat viņš neizslēdz, ka būs jātiekas ar pašu Bordānu un VL-TB/LNNK, lai noturētu politiskās konsultācijas. Taču vispirms viņš grib sagaidīt oficiālu iesniegumu.

Visticamāk, pie jautājuma par Bordāna atrašanos ministra amatā varētu atgriezties pēc nedēļas, sacīja premjers.

Viņš atzina, ka pozitīvi vērtē Bordāna sāktās reformas tieslietu nozarē, un cer, ka nacionālā apvienība spēs nodrošināt šo reformu turpināšanu. Premjers arī pauda cerību, ka Bordāna atsaukšana no amata nav saistīta ar sāktajām reformām maksātnespējas administratoru jomā.

Premjers arī neuzskata, ka šāda nacionālās apvienības rīcība varētu apdraudēt valdības stabilitāti, jo visi koalīcijas partneri ir pauduši atbalstu valsts budžetam.

Kā ziņots, nacionālajā apvienībā ietilpstošā partija «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK šodien valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt no partijas Jāni Bordānu. TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK.

Savukārt VL-TB/LNNK vērsusies pie premjera Valda Dombrovska (V) un informējusi par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt Bordānu no tieslietu ministra amata.

Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā «Demokrātiskie patrioti», kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija. Politiķis arī atteicies dot solījumu, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nekandidēs no kāda cita politiskā spēka. Ņemot to vērā, TB/LNNK valde lēmusi par Bordāna izslēgšanu.

VL-TB/LNNK pagaidām vēl nav gatava nosaukt kandidātu tieslietu ministra amatam, aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Komentāri (152)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu