Zīle: Bordānam paliekot ministra amatā, arī NA paliks valdībā (133)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elīna Kunga/LETA

Tieslietu ministram Jānim Bordānam paliekot amatā, no valdības neplāno aiziet nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), koalīcijas līgums vairs nebūs spēkā, bet nacionālā apvienība uzņemsies atbildību par tai uzticēto nozari un konsekventi atbalstīs tos lēmumus, kas viņuprāt vērsti uz valsts attīstību, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja apvienības līderis eiroparlamentārieties Roberts Zīle.

«Premjera un «Vienotības» apzinātā vilcināšanās Bordāna jautājumā nav pārsteigums, tomēr ir cerība, ka premjers Latvijā vēlas redzēt stipru valdību. Protams, ir vesela virkne neatkarīgo deputātu, ar kura balsīm var savākt vairākumu, tomēr šajā gadījumā premjeram ir jāizvēlas,» stāstīja Zīle.

Tomēr Zīle piebilda, ka gadījumā, ja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) nolems no amata neatstādināt Bordānu, tad nacionālā apvienība valdību nepametīs, taču brīdināja, ka tad tā nebūs stipra, bet gan vāja valdība.

Tāpat viņš neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka nacionālā apvienība varētu rosināt neuzticības balsojumu Saeimā, jo neskatoties uz domstarpībām šajā jautājumā VL-TB/LNNK pirms Saeimas vēlēšanām nav nekāda nodoma destabilizēt situāciju valstī. Lai gan uz jautājumu, kā nacionālā apvienība spēs darboties valdībā, Zīle atbildēja, ka tā noteikti atbalstīs uzticēto nozari un konsekventi atbalstīs, kas viņuprāt vērsti uz valsts attīstību.

«Jebkurā gadījumā, ja premjers nolems Bordānu neatsaukt no amata, tad koalīcijas līgums vairs nedarbojas, ja tas nedarbojas, tad sev jaunu ministra amatu nepieprasīsim,» sacīja Zīle.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 14.novembrī, notiks valdību veidojošo partiju koalīcijas politiskās konsultācijas saistībā ar nacionālās apvienības VL-TB/LNNK lēmumu atsaukt no amata tieslietu ministru Jāni Bordānu.

Dombrovskis vakar pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka par šo jautājumu paredzētas atsevišķas politiskās konsultācijas ceturtdien. Premjers ieplānojis sarunu gan ar Bordānu, gan ar nacionālo apvienību.

Valdības vadītājs šodien atkārtoti uzsvēra, ka svarīgs jautājums ir Bordāna pieteikto reformu tālākā virzība. Ņemot vērā nacionālās apvienības publiski pausto, ka viņiem nav iebildumu pret šīm reformām, tad nevajadzētu būt problēmām tās savlaicīgi virzīt uz priekšu, sacīja premjers.

Arī VL-TB/LNNK politiķis Imants Parādnieks pauda, ka nacionālā apvienība «respektē premjera vēlmi par to runāt ceturtdien». Politiķis arī uzsvēra, ka VL-TB/LNNK «ne tikai nav iebildumu, bet nacionālā apvienība, kuras tieslietu ministrs līdz šim pildīja šos darbus, bija tā, kas rosināja tāda vai cita veida izmaiņas» tieslietu jomā.

Ir daudz profesionālu cilvēku, kuri vienlīdz labi vai pat labāk par Bordānu var veikt tieslietu ministra darbus un pienākumus, skaidroja politiķis. Parādnieks cer, ka Dombrovskis ne tikai klausīs «Vienotības» valdi jautājumā par ministru atbilstību amatam, bet arī izvērtēs visus apstākļus un kā komandas vadītājs cienīs visus komandas dalībniekus.

«Vienotības» valdē, iepriekšējā nedēļā pārrunājot jautājumu saistībā ar nacionālās apvienības lēmumu atsaukt no amata tieslietu ministru Bordānu, dominējis viedoklis, ka premjeram patlaban nav pamata prasīt ministra demisiju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Arī Bordāns žurnālistiem sacīja, ka koalīcija šo jautājumu šodien neskatīja, un šīs nedēļas laikā situācija kļūs skaidrāka. Bordāns atturējās komentēt nacionālās apvienības kandidāti tieslietu amatam Baibu Broku. Tāpat viņš nevēlējās izteikties par to, kādu risinājumu sagaida no premjera. Bordāns solīja plašāk sabiedrībai savu redzējumu sniegt tuvākajās dienās.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK 1.novembrī vērsās pie Ministru prezidenta, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu, jo partijas «Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē tika pieņemts lēmums izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālajai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr Bordāns pagaidām neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī «Vienotības» politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju. Nacionālā apvienība arī neplāno rosināt Saeimas balsojumu par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram.

Komentāri (133)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu