LIDA iebilst pret tieslietu ministra Jāna Bordāna demisiju (58)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) uzskata par nepamatotu atsaukt no amata tieslietu ministru Jāni Bordānu. Savstarpējas nesaskaņas partijā un koalīcijā nevar būt par pamatu noņemt no amata zinošu, valsts un tautas interesēs strādāt gribošu ministru.

Kā norāda LIDA priekšsēdētājs Armands Augustāns, «Bordāns kā tieslietu ministrs apliecināja savas spējas efektīgi veikt reformas tiesu sistēmā, kura līdz šim ir pārāk birokratīzēta, nespējīga darboties sabiedrības un valsts interesēs. Līdz šim nekas nav darīts, lai jau prasības pieteikuma iesniegšanas stadijā noskaidrotu vismaz pieteicēja elektronisko pastu un papildus arī uz e-pastu sūtītu paziņojumus un pavēstes. Pat spriedumus tiesas bieži vien nav gatavas izsūtīt uz e-pastu pēc lietas dalībnieku pieprasīšanas. To no savas pieredzes zina LIDA, kuras juristi bieži vien piedalās tiesās, lai pārstāvētu un aizstāvētu arodbiedrības biedru tiesiskās intereses. Tāpat tiesās attieksme pret lietu dalībniekiem ir vērsta uz negatīvisma izpausmi, pat tiek pieļautas rupjības, necienīga attieksme, nevēlēšanās uzklausīt lietas dalībniekus vai tiek ierobežotas to tiesības. LIDA saprot, ka tiesnešu darbības var pārsūdzēt vai kā citādi sūdzēties. Bet prakse pierāda, ka bez būtiskām reformām tiesu sistēmā Latvija nekad nespēs pārtapt par tiesisku valsti.»

Arī pašā Tieslietu ministrijā ierēdņi nav gatavi darboties valsts un sabiedrības interesēs, kas būtiski traucē tieslietu ministram reformu programmas veikšanā, uzskata LIDA, norādot, ka pēdējā laikā Tieslietu ministrijā novēroti būtiski uzlabojumi.

«Iespējams, ka šāda veida ministrijas darbības pārmaiņas biedē tos, kas nevēlas, lai Latvija kļūtu par tiesisku, demokrātisku valsti,» norāda Augustāns.

LIDA paziņojumā teikts: «Nevar apiet ar klusēšanu darbu Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP), kur ir samilzuša iespaidīgas problēmas gan ar ieslodzīto izvietošanu, gan ar jaunu cietumu būvi, gan ar darbinieku atalgojumu, sociālajām garantijām, formas tērpu un daudzos citos jautājumos. Jauna IeVP priekšniece Ilona Spure pieliek pūles, lai kaut ko mainītu pakļautā dienestā. Taču bez Tieslietu ministrijas atbalsta, tas nav izdarāms. Un te ir sava loma tieslietu ministram Jānim Bordānam, kas jau savā neilgajā ministra darbības laikā spēja panākt saprātīgu lēmumu pieņemšanu.»

LIDA norāda, ka arodbiedrības mērķis laba sadarbība ar darbadevēju un kopīgiem spēkiem censties uzlabot darbinieku tiesisko, sociālos stāvokli, profesionālo pilnveidošanu, kas būtu vērsta Latvijas ekonomisko izaugsmi, tiesisku valsti.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu