«Delna»: 54 bojāgājušajiem un ievainotajiem ir vajadzīgas atbildes, atbildīgie un rezultāti (97)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Biedrība «Sabiedrība par atklātību - Delna» paziņojumā presei aicina Zolitūdes sabiedriskās komisijas veidošanas procesu neievilkt birokrātiskās diskusijās. «54 bojāgājušajiem un cietušajiem ir vajadzīgas atbildes, atbildīgie un rezultāti,» uzsver «Delna».

««Delna» piecas dienas pēc traģēdijas rosināja izveidot sabiedrisku komisiju Zolitūdes traģēdijas seku izvērtēšanai un risinājumu meklēšanai, lai nākotnē šādas traģēdijas nepiemeklētu Latvijas iedzīvotājus. Šobrīd mediju telpā notiek aktīvas diskusijas par komisijas darbības formu un procesu, aizmirstot tās būtību un mērķi, kādēļ šī komisija tika rosināta,» konstatē «Delna».

«54 bojāgājušajiem un cietušajiem ir vajadzīgas atbildes, atbildīgie un rezultāti, lai dzīvi palikušie šajā traģēdijā vai to bērni justos droši šajā valstī. «Delnas» uzdevums bija rosināt, valdības uzdevums bija sniegt atbalstu un priekšlikumus par formu. Gan sabiedrība, gan valsts institūcijas šo procesu veic pirmo reizi, un kļūdas ir iespējamas. «Delna» aicina tomēr šo procesu neievilkt birokrātiskās diskusijās, bet pieņemt lēmumus atbilstoši labajai praksei un labot kļūdas, kas pieļautas, veidojot komisiju,» rakstīts paziņojumā.

««Delna» vēlas norādīt, ka jau šobrīd ir vērojams, ka Būvniecības likumā paredzētās izmaiņas nevirzās tik raiti uz priekšu kā plānots, lai arī politiskā apņemšanās tika solīta jau pēc traģēdijas pirmajā valdības darba nedēļā. Ja komisija tiks likvidēta, kas uzņemsies sniegt atbildes cietušajiem, to ģimenēm un sabiedrībai kopumā? «Delna» vēlas norādīt, ka uz Latviju skatās arī ārvalstu mediji, politiķi un uzņēmēji, kas arī gaida valsts rīcību, kā arī to, kas mainīsies. Mēs nevaram atļauties vilcināt laiku!»

«Delna» pauž, ka aicina valdību iespējami ātri organizēt sabiedrisko apspriešanu, lai analizētu pieļautās kļūdas Zolitūdes sabiedriskās komisijas izveides procesā un noteikt sabiedriskās komisijas darbības principus, uzdevumus un mērķus, kurus saprot un atbalsta sabiedrība.

Jau ziņots, ka līdzšinējais Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas vadītājs Jānis Kažociņš iesniedzis atlūgumu un komisiju nevadīs.

Iepriekš izstrādātā komisijas izdevumu tāme sabiedrībā raisījusi diskusijas par komisijas izšķērdīgumu. Saskaņā ar minēto tāmi komisijai būtu jāpiešķir vairāk nekā 150 000 latu, vēstīja LETA.

Komisijā piekritušas darboties bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte un uzņēmēja Baiba Rubesa, kā arī «Sabiedrības par atklātību - Delna» pārstāve Inese Voika, kura gan šonedēļ pārtraukusi pildīt «Delnas» padomes priekšsēdētājas pienākumus.

Komisijas uzdevums būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas darbu un traģēdijas seku likvidēšanas procesu, atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, kā arī normatīvā regulējuma darbības efektivitāti būvniecības, publisko iepirkumu un civilās aizsardzības jomā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Komentāri (97)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu