Circene: Problēma Stradiņa slimnīcas vadībā ir daudz dziļāka un senāka (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valde nevarēja turpināt darbu iekšējo nesaskaņu un vienotas slimnīcas nākotnes attīstības redzējuma trūkuma dēļ, - LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V). Jaunu slimnīcas valdi plānots apstiprināt janvārī.

Problēma šīs slimnīcas vadībā ir daudz dziļāka un senāka, nekā viens viena valdes locekļa pārkāpums ar fiktīva līguma slēgšanu, - slimnīcai nav stratēģiskas attīstības sistēmas. «Līgums tikai padziļināja iekšējo [slimnīcas valdes] krīzi,» sacīja Circene.

Ministre nepiekrīt viedoklim, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaude slimnīcā sākta ar jaunā korpusa celtniecību un uzņēmumu apvienošanu. «Pārbaude sākās jau vasarā, kad sniedzām informāciju KNAB, bet celtniecība veiksmīgi turpinās,» sacīja Circene.

Viņa atzinīgi novērtēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dalībnieku sanāksmē nolemts atstādināt slimnīcas valdes priekšsēdētājas Rūtas Valteres paveikto, sakārtojot slimnīcas finanšu jautājumus un izvedot slimnīcu no bankrota riska, taču bez finansēm ir jābūt arī «kādai sistēmai, kā veidojas centri, attīstās pakalpojumi».

Ministre sacīja, ka nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ nav iespējams slimnīcas valdē piesaistīt speciālistu ar starptautisku pieredzi. Veselības ministrijai nu jāmeklē jauna valde, jāvērtē iespējamie pretendenti, kuriem svarīga prasība būs ne tikai izglītība un pieredze, bet arī nākotnes redzējums. «Plānojam to izdarīt [atrast jaunu valdi] jau janvārī,» piebilda Circene.

Jau ziņots, ka vakar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dalībnieku sanāksmē nolemts atstādināt slimnīcas valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM). Savukārt valdes locekļi Eva Strīķe un Guntis Bahs atkāpušies paši.

Ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos trūkumus ārstniecības iestādes pārvaldībā, kā arī valdes locekļu atšķirīgo skatījumu uz iestādes pārvaldību, pieņemts lēmums, ka slimnīcas valde nevar turpināt darbu esošajā sastāvā, skaidro VM pārstāvis Oskars Šneiders.

LETA jau ziņoja, ka KNAB darbinieki 13.decembrī veikuši kratīšanu Valteres darba kabinetā. To aģentūrai LETA apstiprināja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Viņa plašāk nekomentēja, kādu informāciju likumsargi slimnīcā meklējuši. Neviens no ārstniecības iestādes vadības neesot aizturēts - visi turpinot pildīt savus pienākumus. Tomēr Sīle atzina, ka pret vienu no slimnīcas vadībā esošajām amatpersonām veiktas procesuālās darbības.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Egita Pole aģentūru LETA informēja, ka jau jūlija vidū ministrija saņēma iesniegumu par iespējamiem amatpersonas pārkāpumiem un koruptīvām darbībām. Ministrija izveidoja izmeklēšanas grupu un uzsāka dienesta pārbaudi, kā arī informēja KNAB.

KNAB preses pārstāve Inta Šaboha aģentūrai LETA apstiprināja, ka decembra sākumā birojā sākts kriminālprocess par kādas valsts ārstniecības iestādes amatpersonas iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Aizbildinoties ar izmeklēšanas interesēm, sīkāku informāciju Šaboha pagaidām nesniedza.

Tomēr kriminālprocess, visdrīzāk, ir ierosināts pret slimnīcas valdes priekšsēdētāju. Valtere gan aģentūrai LETA norādīja, ka neredz pamatu slimnīcā sāktajai pārbaudei un nekādu naudu nelikumīgi nav saņēmusi. Viņa arī sacīja, ka labprāt sniegtu plašākus komentārus, bet diemžēl to nevar darīt, lai neietekmētu izmeklēšanas gaitu.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V), taujāta, par kādiem pārkāpumiem tika saņemta informācija, žurnālistiem norādīja, ka patlaban nevar iejaukties izmeklēšanas procesā, un informācija tiks sniegta, kad šis process būs pabeigts.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu