Circene neredz pamatu jaunā veselības aprūpes finansēšanas likuma pieņemšanas apturēšanai (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunā veselības aprūpes finansēšanas likuma pieņemšanas apturēšanai nav pamata, šodien žurnālistiem pauda veselības ministre Ingrīda Circene (V).

«Šis likums ir sabiedrības interesēs, pilnīgi noteikti,» teica ministre.

Vaicāta, vai tomēr likuma virzību nevajadzētu apturēt, īpaši, ņemot vērā ārstu organizāciju iebildumus, ministre izteicās šādi: «Viss, kas mainās, nāk vienmēr grūti. Arī bērni dzimst grūti, lielākoties. Tad, kad mēs rakstījām Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, arī tas gāja grūti. Likumi, kuri tiek veidoti no jauna un kuros ir kādas izmaiņas, parasti vienmēr notiek ar diskusijām».

Ministre apgalvo, ka likumā ir apzinātas visas iespējamās iedzīvotāju grupas un tiem cilvēkiem, kuri kādu iemeslu dēļ neiekļausies jaunajā veselības aprūpes sistēmā, būs dotas iespējas to izdarīt, vai nu iemaksājot veselības aprūpes sistēmā tam vajadzīgo naudas summu, vai iekļaujoties kādā no valsts apdrošinātajām 19 iedzīvotāju grupām, piemēram, bezdarbnieku grupā.

Kā ziņots, Latvijas Gimenes ārstu asociācijas aicinājušas Veselības ministriju (VM) un Saeimas deputātus nevirzīt jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu tālākai izskatīšanai esošajā redakcijā, aģentūru LETA informēja asociāciju pārstāvji.

Ģimenes ārsti uzskata, ka paredzētā veselības aprūpes finansēšanas sistēma ir diskriminējoša pret daudzbērnu ģimenēm un tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru ienākumi ir nedaudz lielāki par nabadzības slieksni. Mediķi norāda, ka procentuāli vairāk no saviem ienākumiem būs jāmaksā trūcīgajiem.

Jauno likumu kritizē arī citas ārstu profesionālās organizācijas, piemēram, Latvijas Slimnīcu biedrība, kuras pārstāvji prasa dokumentu pārstrādāt, pieaicinot veselības aprūpes nozari pārstāvošās biedrības, nevalstiskās organizācijas un valsts un pašvaldību finanšu speciālistus.

Šobrīd likumprojekts atrodas Saeimā, kur tas jau pieņemts pirmajā lasījumā. Līdz 14.februārim deputāti var iesniegt priekšlikumus izmaiņām likumprojektā otrajam lasījumam.

Jaunais Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar IIN deklarēšanu un nomaksu.

Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu