Streļčenoks var zaudēt amatu viņam nelabvēlīga tiesas lēmuma gadījumā (71)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) gadījumā, ja tiesa lems, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmums no amata atstādināt savu vietnieci Jutu Strīķi ir bijis beztiesisks, virzīs jautājumu par neuzticības izteikšanu pašam Streļčenokam.

Straujuma intervijā LTV raidījumā «Rīta Panorāma» atkārtoti apliecināja, ka jautājums par strīdu KNAB vadībā viņai ir nepatīkams, pirmkārt, tāpēc ka biroja vadītājs konfliktu nav atrisinājis mierīgā ceļā, otrkārt, ka no amata ir jāatstādina persona, kura sniegusi nenovērtējamu ieguldījumu korupcijas apkarošanā.

Pēc viņas domām, ja starp pusēm pastāv darba tiesiskās attiecības, konflikts būtu jārisina tiesas ceļā, bet gadījumā, ja tiesa lems, ka Streļčenoka lēmums ir bijis beztiesisks, tad viņa noteikti virzīs jautājumu par neuzticības izteikšanu Streļčenokam.

Jau ziņots, ka Straujuma nav atcēlusi KNAB priekšnieka rīkojumu par viņa vietnieces Strīķes atbrīvošanu no amata.

Rīkojums par Strīķes atbrīvošanu netiks atcelts, jo būtiski procesuāli pārkāpumi nav konstatēti, aģentūru LETA informēja valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Straujuma norāda, ka pēdējā KNAB vadītāja rīkojumā nav konstatēti būtiski publisko tiesību procesuālie pārkāpumi, kuru dēļ Ministru prezidents būtu tiesīgs rīkoties. «Vienlaikus jānorāda, ka KNAB vadītājs ir novērsis bijušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) iepriekš konstatētos pārkāpumus. Līdz ar to nav pamata atkārtoti atcelt KNAB vadītāja lēmumu,» paskaidro Straujuma.

Straujuma uzskata, ka KNAB ir jāuzlabo līdzšinējā darbība, kā arī jāatgūst zaudētā reputācija sabiedrības acīs, kas ir cietusi vadības savstarpējā strīdā. Vienlaikus valdības vadītāja cer, ka KNAB vadītājs uzlabos savu darbu kā iestādes vadītājs, jo iepriekš tika novērtēts ar «C» atzīmi.

Likums tagad neliedz Strīķei vērsties tiesā. Strīķe aģentūrai LETA Straujumas paziņojumu atturējās komentēt.

No komentāriem pagaidām atturas arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrības vadītāja Kristīne Griga, jo arodbiedrība vēl nav iepazinusies ar Straujumas paziņojumu. Arodbiedrība gan drīzumā valdes sēdē analizēšot premjerministres paziņojumu.

Tieši arodbiedrība lūdza premjerministrei izvērtēt Streļčenoka lēmuma tiesiskumu par Strīķes atkārtotu atbrīvošanu no amata. Arodbiedrība argumentēja, ka Streļčenoks nebija lūdzis arodbiedrības piekrišanu Strīķes atbrīvošanai no amata. Tāpat varētu apšaubīt Strīķes darba novērtēšanas komisijas objektivitāti.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis (V) šā gada 7.janvārī šo lēmumu atcēla.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.

Otrreiz atjaunojot Stīķi amatā, Dombrovskis uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu KNAB priekšnieka vietnieku novērtēšanai. Lai arī Dombrovskis uzdeva komisijā iesaistīt sadarbības partnerus, tajā darbojās Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča.

Komentāri (71)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu