Vējonis: NATO jāturpina sniegt atbalsts Ukrainai (119)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 26. līdz 27.februārim aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kur viens no aktuālajiem sarunu tematiem bija situācija Ukrainā. Ministri Ukrainas Komitejas ietvaros tikās ar Ukrainas aizsardzības ministra vietnieku, «Apollo» informēja Aizsardzības ministrijā.

Vējonis pauda gandarījumu, ka Ukrainas bruņotie spēki nav iesaistījušies demonstrantu apspiešanā. «Tas ir labākais pierādījums, ka NATO valstu atbalstītās reformas, kuru īstenošanā lielu atbalstu sniegusi arī Latvija, ir nesušas rezultātus,» viņš norādīja.

«NATO jāturpina sniegt atbalsts Ukrainas bruņoto spēku reformēšanai un stiprināšanai. Arī Latvija ir gatava ieguldīt savu artavu, turpinot jau agrāk uzsāktos projektus,» sacīja aizsardzības ministrs. «Tāpat ir būtiski risināt arī samilzušās sociālekonomiskās problēmas, ko acīmredzot sagaida Ukrainas tauta.»

Tāpat aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Ukrainas notikumu kontekstā paaugstinātā militārā aktivitāte, ko Krievija pašlaik īsteno gan Rietumu, gan Centrālajā kara apgabalā, var destabilizēt situāciju Ukrainā.

«Mēs Latvijā sākam pierast pie Krievijas augstajām militārajām aktivitātēm mūsu pierobežā, taču pašlaik izsludinātai paaugstinātai kaujas gatavībai nav nedz īstā vieta, nedz laiks,» teica aizsardzības ministrs. Viņš aicināja Krieviju atturēties no tādiem soļiem, kas varētu tikt uztverti kā mēģinājumi destabilizēt un negatīvi ietekmēt jau tā trauslo situāciju Ukrainā.

NATO aizsardzības ministri apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā uzsvērts, ka demokrātiska un stabila Ukraina ir būtiska Eiropas sastāvdaļa, tāpēc NATO atbalstīs Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un demokrātisko attīstību arī turpmāk. Ministri bija vienisprātis, ka situācija Ukrainā joprojām ir sarežģīta, un tālākā notikumu attīstība lielā mērā būs atkarīga no Ukrainas valdības spējas pieņemt lēmumus un rīkoties tā, lai to apzināti nesaasinātu.

Sanāksmes laikā ministri apsprieda arī gatavošanos septembrī gaidāmajam NATO samitam Velsā, kā arī iespējas realizēt konkrētus sadarbības projektus, kas nodrošinātu NATO aizsardzības spēju attīstību. Jaunākā informācija liecina, ka NATO trūkst pietiekamu spēju tādās jomās kā novērošana, izlūkošanas datu analīze un kiberaizsardzība.

Vējonis norādīja, ka Latvija līdz samitam plāno akreditēt NATO izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos. Ņemot vērā nepieciešamību stiprināt transatlantisko saikni, kas ir NATO un Eiropas drošības pamatā, Vējonis aicināja ministrus samita laikā pieņemt deklarāciju par transatlantisko attiecību stiprināšanu un ASV klātbūtnes Eiropā nodrošināšanu.

Komentāri (119)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu