Kā ārstēt klepu un kakla sāpes (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JuanChristophe, CC BY-NC-SA 2.0

Drēgnie februāra laika apstākļi ir īpaši labvēlīgi augšējo elpceļu slimību izplatībai, kas ierasti izpaužas kā kakla sāpes un klepus. Lai novērstu slimības pārvēršanos hroniskā kaitē, būtiski uzsākt laicīgu ārstēšanu. Par ārstēšanas līdzekļu izvēli klepus un kakla sāpju gadījumos stāsta «BENU aptieku» farmaceite Jeļena Ļubimova.

Elpceļu kaites var izraisīt dažādi cēloņi, taču visbiežāk vainojami ir dažādi vīrusi, baktērijas, sēnīšu infekcijas un mehāniskas traumas. Lai gan kakla sāpes liecina par to, ka organisms cīnās pret slimību, deguna un rīkles gļotādai veidojot aizsargbarjeru, kakla sāpes rada diskomfortu un var izraisīt nopietnākas hroniskas slimības. Tāpēc, kā uzsver «BENU aptieku» farmaceite, kakla sāpju ārstēšana jāuzsāk, jau sajūtot pirmos simptomus, piemēram, kņudēšanu un skrāpēšanu, jo, savlaicīgi neārstējot augšējo elpceļu kaites, iespējams saslimt ar nopietnākām slimībām, piemēram, angīnu. Jo īpaši svarīgi pievērst uzmanību bērnu pašsajūtai, jo viņu elpceļi ir daudz īsāki, tāpēc iekaisuma process var progresēt daudz ātrāk, pārvietojoties uz apakšējiem elpceļiem.

Kā rīkoties, ja sāp kakls?

Kakla sāpes iedalāmas četrās stadijās, un katrā no tām izmantojamas atšķirīgas ārstēšanas metodes. Pirmajā kakla sāpju stadijā, kas izpaužas kā kņudēšana un skrāpēšana, būtiski apturēt iekaisuma attīstību un mitrināt rīkles gļotādu. Tāpēc, pamanot šos simptomus, farmaceite Jeļena Ļubimova rekomendē kaklu skalot, izmantojot 30-40°C siltu tēju, piemēram, kliņģerīšu vai kumelīšu. Pirmo simptomu novēršanai ļoti efektīvi darbojas arī aerosoli, kuru sastāvā izmantotas kliņģerīšu un smiltsērkšķu eļļas, jo tām piemīt antibakteriālas un iekaisumu mazinošas īpašības.

Otrā kakla sāpju stadija izpaužas ar sāpēm, ko izsauc slimības izraisītāju pastiprināta darbība. Ārstējot otro kakla sāpju stadiju, svarīgi samazināt slimības izraisītāju aktivitāti. Šajā gadījumā farmaceite iesaka ņemt talkā propolisu saturošus aerosolus. Propolisam piemīt ļoti spēcīga antibakteriāla iedarbība, kā arī anestezējošas īpašības. Arī šajā sāpju stadijā noderēs jau iepriekš minētie aerosoli ar kliņģerīšu un smiltsērkšķu eļļām. Šajā posmā slimības uzveikšanai farmaceite rekomendē arī sūkājamās tabletes, kas palīdz novērst kakla iekaisuma simptomus – kakla jutīgumu, sāpes un pietūkumu.

Trešās kakla sāpju stadijas laikā rīkles galā novērojams aplikums, turklāt aplikumā esošās baktērijas izdala toksīnus, kas rada labvēlīgu vidi, kurā vairoties slimības izraisītājiem, tāpēc šajā stadijā «BENU aptieku» farmaceite rekomendē ārsta apmeklējumu. Līdzīgi kā iepriekšējā arī šajā stadijā ir svarīgi iznīcināt slimības izraisītājus, tāpēc arī ārstēšanās process ir līdzīgs. Tomēr īpaši svarīgi ir dzert daudz ūdens un skalot kaklu ar ārstniecības augu novārījumiem, piemēram, ar jau minētajām kliņģerītēm vai kumelītēm. Skalošanai noderēs arī sālsūdens. Kakla skalošana palīdzēs atšķaidīt aplikumu un izvadīt kaitīgos vīrusa toksīnus.

Savukārt ceturtā kakla sāpju stadija raksturojama arī kā atveseļošanās process, jo šajā slimības posmā sāk veidoties jauna kakla gļotāda. Sasniedzot šo posmu, būtiskākais ir palīdzēt atjaunoties slimības skartajām šūnām. Šajā gadījumā lieti noderēs smiltsērkšķu eļļu saturoši preparāti, jo tie dziedē gļotādas bojājumus un palīdz šūnām atjaunoties. Turklāt eļļa rada aizsargbarjeru, aizturot jaunas infekcijas pievienošanos.

Kā ārstēt klepu?

Kā skaidro «BENU aptieku» farmaceite Jeļena Ļubimova, pareizai klepus ārstēšanas metodes izvēlei būtiski ir vairāki faktori – cik ilgi slimnieks jau klepo, vai klepus ir mitrs vai sauss, kā klepus izklausās. Pēc klepus ilguma tas izšķirams akūtā un hroniskā klepū. Akūts klepus parasti ir vīrusa infekcijas izraisīts un ilgst līdz trim nedēļām, taču hronisks klepus ir klepus, kas ilgst vairāk par 8 nedēļām. Šāds klepus bieži sastopams, piemēram, smēķētājiem. Bezrecepšu medikamentu klāsts klepum ir ļoti plašs, tāpēc svarīgi izvēlēties klepus veidam visatbilstošāko medikamentu.

Slimības sākumā visbiežāk novērojams sauss un kairinošs klepus. Sausa jeb neproduktīva klepus gadījumā visbūtiskāk ir nobloķēt klepus progresu un veicināt atkrēpošanos. Atkrēpošanu veicinošas īpašības piemīt dažādiem ārstniecības augiem un ēteriskajām eļļām. Šādam gadījumam būtu jālieto preparāti, kuru sastāvā atrodamas tādas sastāvdaļas kā deviņvīru spēka ekstrakts, liepziedu ekstrakts, piparmētru lapu ekstrakts, priežu pumpuru ekstrakts, lakricas saknes ekstrakts un citas labvēlīgas vielas, kam piemīt gan antibakteriālas, gan arī krēpu veidošanos veicinošas īpašības.

Klepum attīstoties, organisms cīnās ar infekciju, kā rezultātā aktīvi veidojas gļotas jeb krēpas. Šāds klepus ir produktīvs jeb mitrs. Sasniedzot šo posmu, būtiski ir attīrīt elpceļus, tāpēc klepu noteikti nedrīkst nomākt. Šādā gadījumā farmaceite rekomendē lietot daudz šķidruma, kā arī ārstniecības tējas, kas palīdzes krēpas šķidrināt un veicināt to izdalīšanos, kā arī paplašinās bronhus, kas atvieglos atkrēpošanos.

Ja klepus ir ļoti stiprs un traucējošs, aptiekās pieejami arī medikamenti klepus nomākšanai, kas iedarbojas uz smadzeņu nervu centriem. Šādus līdzekļus gan nav ieteicams lietot produktīva klepus gadījumā. Kā palīglīdzekļi klepus gadījumā noderēs arī piparu un sinepju plāksteri, kā arī ārīgi lietojamās sildošās ziedes, tomēr tās nav ieteicamas gadījumos, ja ir izteikti paaugstināta temperatūra.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu