Iedzīvotāji masveidā zvana uz vilinošiem telefonu numuriem (107)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: tj scenes, CC BY-SA 2.0

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām vieglprātīgi tic vieglas peļņas solījumiem un pat ir gatavi apzināti iesaistīties avantūrās, lai tiktu pie naudas. Šāds secinājums izriet no pēdējo gadu statistikas un to apstiprinājis arī sociālais eksperiments, kas tika veikts informatīvās kampaņas «Ceļo droši» ietvaros, «Apollo» informēja eksperimenta rīkotāji.

Kampaņas gaitā pie reklāmas dēļiem daudzās Latvijas pilsētās un ciematos, un internetā tika izvietoti trīs veidu viltus sludinājumi, kuros tika piedāvāts darbs ārzemēs celtniecībā par neadekvāti augstu atlīdzību – 6000 eiro mēnesī, fiktīvās laulības par 2000 eiro un noslēpumains piedāvājums vest pār robežu sūtījumus par 2000 eiro, tieši nepasakot, ka iepakojumā būs narkotikas. Divu nedēļu ilgās akcijas laikā uz sludinājumos norādītajiem tālruņiem piezvanīja vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Vislielākā interese bija par neadekvāti labi atalgoto darbu celtniecībā. Uz šo numuru pienāca 45% no visiem zvaniem. 27% zvanītāju interesējās par narkokurjera darbu un 28% - par iespēju noslēgt laulību ar ārzemnieku par pāris tūkstošiem eiro.

Šis eksperiments pierādījis, ka Latvijā vieglas peļņas tīkošana joprojām ir cieņā un cilvēki nereti neizvērtē visus draudus, ar kādiem var sastapties, iesaistoties avantūrā ar «darbā iekārtotājiem». Līdz ar šo akciju iesākta jauna informatīvā kampaņa Ceļo droši, kuras mērķis ir informēt sabiedrību par cilvēktirdzniecības draudiem un Latvijas valstspiederīgajiem pieejamo palīdzību ārzemēs.

«Eksperimenta rezultāti skaidri parāda pamatojumu kampaņas nepieciešamībai. Ārlietu ministrija aktīvi iesaistītās un veic dažādus preventīvus pasākumus sabiedrības izglītošanā šīs un citu kampaņu ietvaros. Viens no Konsulārā dienesta galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt konsulāro palīdzību krīzes situācijā ikvienam Latvijas valstspiederīgajam, kurš ceļo, dzīvo vai strādā jebkurā no pasaules valstīm. Ja persona ir nonākusi ārkārtas situācijā ārvalstīs, padomu un palīdzību iespējams saņemt, zvanot uz Ārlietu ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām 26337711, kas ir viegli iegaumējams un tika izvēlēts pēc analoģijas ar Latvijas starptautisko kodu 371. Iesakām iedzīvotājiem pirms došanās ceļā lejupielādēt savos viedtālruņos aplikāciju «Ceļo droši», kas ietver ceļotājiem noderīgu informāciju un ļauj ar vienu pieskārienu piezvanīt uz Ārlietu ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām,» saka kampaņas iniciatoru - Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Palīdzības nodaļas vadītāja Evija Klauze.

«Protams, ļoti svarīgi ir sargāt sevi pašiem, kam noderēs jaunizveidotā aplikācija un kampaņa. Taču arī Eiropas Parlaments kā viens no diviem ES likumdevējiem un vienīgais, ko tieši ievēl pilsoņi, rūpējas, lai atvērtās robežas būtu iespēja, nevis drauds. Pieņemti un lemšanas stadijā ir vairāki būtiski Eiropas likumi, kas palielina kompensācijas ceļotājiem problēmu gadījumā. Tāpat palielināti sodi cilvēku tirdzniecības vaininiekiem, kamēr upuri tiek aizsargāti vairāk,» norāda Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītājas vietas izpildītāja Marta Rībele.

«Riskam kļūt par cilvēktirdzniecības upuri galvenokārt pakļautas jaunas sievietes, maznodrošinātas personas. Turklāt novērots, ka arvien biežāk cilvēku vervētāji ir upuru paziņas, kuri izmanto sev tuvo cilvēku uzticību. Tādēļ nereti upurim ir kauns vai bail runāt par savu pieredzi. Tomēr Valsts policija aicina cilvēkus, kuri kļuvuši par cilvēktirdzniecības upuri vērsties policijā pēc palīdzības, jo cilvēku tirdzniecības upuru drošība ir Valsts policijas prioritāte visa izmeklēšanas procesa laikā,» kampaņas atklāšanas pasākumā norādīja Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Komentāri (107)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu