Vējonis: NATO jūrnieki incidentos iekļuvuši savā brīvajā laikā (104)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir informēts par pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikušajiem incidentiem, kuros iesaistīti NATO karavīri.

Ministra padomnieks Andis Jēkabsons aģentūrai LETA pastāstīja, ka aizsardzības ministrs ir informēts par pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikušajiem incidentiem, kuros iesaistīti NATO karavīri, no kuriem viens smagi cietis un šobrīd atrodas slimnīcā. Visi incidenti notikuši ārpus militārajām mācībām, karavīru brīvajā laikā.

Lai noskaidrotu visus ar šiem incidentiem saistītos apstākļus, Valsts policija veic izmeklēšanu, šobrīd ir sākti trīs kriminālprocesi, bet ministrs uzdevis Nacionālo bruņoto spēku komandierim Raimondam Graubem papildus izmeklēšanā līdzās Valsts policijai iesaistīt arī Militāro policiju.

Šobrīd, kamēr notiek lietu izmeklēšana un apstākļu noskaidrošana, ir pāragri spriest, vai vērtēt šos incidentus. Lielāku skaidrību notikušajā viesīs izmeklēšanas rezultāti, ko ministrs tuvākajā laikā plāno saņemt gan no valsts, gan Militārās policijas, norādīja Jēkabsons.

Vējonis norāda, ka kopš Krievijas agresijas pret Ukrainu NATO ir pieņēmusi lēmumu sniegt papildu drošības garantijas Latvijai un pārējām NATO austrumu robežas valstīm, kas ietver papildu kaujas un izlūklidmašīnu izvietošanu, kā arī papildu karavīru, kuģu un bruņutehnikas nosūtīšanu uz militārajām mācībām Baltijas reģionā. Ministrs uzsver, ka NATO militārās klātbūtnes palielināšana ir ļoti svarīga un nepieciešama Latvijas aizsardzības un drošības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs sola nosūtīt vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, lai informētu par nepieņemamo NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī pagājušās nedēļas nogalē, kas, viņaprāt, diskreditē NATO dalībvalstu prestižu iedzīvotāju acīs.

NATO un Eiropas Savienības valstu karakuģu vizītes laikā pagājušās nedēļas nogalē administratīvi tika sodīti divreiz vairāk cilvēku nekā iepriekšējo Pilsētas svētku laikā, kad Ventspili apmeklēja 150 reizes vairāk jeb 130 000 viesu. Ja neskaita aizrādījumus, Ventspilī pagājušās nedēļas nogalē administratīvais sods piemērots 23 sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpējiem.

Lembergs plāno nosūtīt vēstuli NATO ģenerālsekretāram, kā arī vēstules kopijas Latvijas Aizsardzības ministrijai un Ārlietu ministrijai, norādot, ka šāda jūrnieku uzvedība nav pieņemama un grauj NATO valstu prestižu iedzīvotāju acīs.

Partija «Latvijai un Ventspilij» sadarbojas ar citiem ZZS ietilpstošajiem politiskajiem spēkiem, tajā skaitā izvirzot savus pārstāvjus kopīgā sarakstā Saeimas vēlēšanām.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā gan aģentūrai LETA teica, ka Nacionālie bruņotie spēki ir informēti par incidentiem Ventspilī, taču izmeklēšanu veic Valsts policija, kurai atbalstu sniedz Militārā policija. Ministrijā gan uzsvēra, ka katra mācību dalībvalsts pati nosaka, kā karavīri savā brīvajā laikā var atpūsties, atrodoties ārpus militārajiem objektiem.

No 9.maija līdz 22.maijam Latvijā norisinās starptautiskā mīnu meklēšanas operācija «Open Spirit 2014». Tās sākumfāzē pagājušās nedēļas nogalē Ventspils ostā bija pietauvojušies NATO kuģi. Operācijā piedalās pavisam 26 karakuģi no NATO un Eiropas Savienības valstīm.

Komentāri (104)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu