Incidents ar NATO karavīriem: Rinkēvičs cer, ka tas nav saistāms ar Lembergu (265)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) izteicis nožēlu par nepatīkamajiem incidentiem, kuros iesaistīti NATO valstu karavīri.

Ministrs ar Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas starpniecību vēsta: «Vispirms vēlos izteikt dziļu nožēlu par nepatīkamajiem incidentiem, kuros no līdz šim Latvijā nepieredzētas vardarbības, cietuši vairāki mūsu sabiedroto ārvalstu karavīri. Vēlu cietušajiem ātru izveseļošanos un esmu pārliecināts, ka izmeklēšana notiks ātri un objektīvi, noskaidrojot karavīru brīvajā laikā notikušo incidentu patiesie apstākļi. Uzskatu, ka pirms izmeklēšanas izdarīt nepamatotus un vispārinātus secinājumus, ir vismaz nepiedienīgi.»

Viņš atzīst, ka notikušais Ventspilī ir satraucošs notikums un nepatīkams fakts, norādot, ka vispārpieņemtās uzvedības normas un pieklājība jāievēro visiem, tostarp karavīriem.

«Es ceru, ka notikušais nav saistāms ar Aivara Lemberga bezatbildīgo, pilnīgi nepieņemamo retoriku par NATO, organizācijas, kuras dalībvalsts ir arī Latvija un mūsu sabiedrotajiem, kas pelna nepārprotamu nosodījumu. Bezatbildīgi izteikumi par NATO, velkot paralēles ar traģiskiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, ir pretrunā Latvijas valsts drošības, mūsu tautas interesēm un vairo drošības risku pieaugumu,» uzskata ministrs.

Viņš piekrīt premjerministrei Laimdotai Straujumai, ka NATO ir ļoti svarīgs mūsu valsts drošības garants.

«Latvija ir NATO dalībvalsts, NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri, kuri Latvijā atrodas atbilstoši Latvijas valdības lēmumam. NATO valstu karavīru klātbūtne mūsu valstī Ukrainas notikumu kontekstā ir būtiska un es esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji to pilnībā izprot,» norāda Rinkēvičs.

Rinkēvičs piebilst: «Ventspils pilsētas domes vārdā Lemberga parakstītā vēstule satur nekorektus apgalvojumus, kas nedz atbilst Latvijas nostājai, nedz mūsu vērtējumam par Ziemeļatlantijas līguma organizāciju vai tās īstenoto NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju. NATO nomelnošana apstākļos, kad Latvijas sabiedrība saskaras ar Krievijas plašsaziņas līdzekļos īstenoto naida runu, un aicinājumu uz vardarbību, ir kategoriski nosodāma. Latvijas ārpolitiku veido Ārlietu ministrija, tāpēc Lemberga vēstule un publiskie izteikumi nav vērtējami citādi kā atsevišķas privātpersonas bezatbildīgs viedoklis.»

Komentāri (265)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu