Lembergs rada draudus Latvijas drošībai (396)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Aizsardzības ministrijā uzsver, ka Latvija kļuva par NATO dalībvalsti, paužot brīvu gribu, ar vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās Latvijas tautas ievēlētas Saeimas lēmumu. Latvijas parlaments ir ratificējis Ziemeļatlantijas līgumu, kas nosaka NATO darbību. NATO dalībvalstu bruņoto spēku atrašanos Latvijas teritorijā, lai kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienībām veiktu kopīgas militārās mācības, nosaka Latvijas valdības šī gada 6.maija lēmums.

«Izvērtējot Latvijas apdraudējuma analīzi saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, jāsecina, ka riski Latvijas drošībai ir ievērojami palielinājušies, tādēļ NATO militārās klātbūtnes pastiprināšana ir ļoti svarīgs atbalsts Latvijas valsts aizsardzībai un drošībai», norāda aizsardzības ministrs.

Attiecinot jēdzienu «okupācija» uz NATO karavīru atrašanos Latvijā, lai piedalītos kopīgās NATO militārajās mācībās, Aivars Lembergs ir maldinājis Latvijas sabiedrību, veicinot tās šķelšanos, kas vērtējami kā draudi valsts iekšējai drošībai, uzsver ministrs.

Aizsardzības ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz Lemberga darbībām.

«Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikušie incidenti, kuros tika iesaistīti un cieta NATO karavīri, bija risināmi konstruktīvi un profesionāli, objektīvi izvērtējot apstākļus, sadarbojoties visām pusēm. Lemberga kā pašvaldības amatpersonas neapdomīgie paziņojumi liecina par pašvaldības gatavības trūkumu efektīvi risināt radušos situāciju», uzsver Vējonis.

Ministrs izsaka pateicību Valsts policijai, kas operatīvi veikusi izmeklēšanu, aizturot uzbrucējus, kuri Ventspilī uzbruka NATO bruņoto spēku jūrniekiem. Ministrs norāda, ka Militārā policija turpinās pastiprināti pievērst uzmanību NATO bruņoto spēku karavīru uzvedībai sabiedriskās vietās.

«Kopš Krievijas agresijas pret Ukrainu NATO, pamatojoties arī uz Baltijas valstu paustajām bažām, ir pieņēmusi lēmumu sniegt papildus drošības garantijas Latvijai un pārējām NATO austrumu robežas valstīm. Garantijas ietver papildus kaujas un izlūklidmašīnu izvietošanu, kā arī papildus karavīru, kuģu un bruņutehnikas dalību militārajās mācībās Baltijas reģionā. Tas ir liels mūsu sabiedroto atbalsts Latvijas drošības stiprināšanā. Mēs to novērtējam, esam par to pateicīgi un pārliecināti, ka, turpinot līdzšinējo ciešo sadarbību ar saviem NATO partneriem, stiprināsim Latvijas drošību pret iespējamajiem apdraudējumiem,» uzsver aizsardzības ministrs.

Komentāri (396)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu