Par notikušo ar NATO karavīriem pārmetumi Latvijai nav izteikti (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Nedz par notikušo ar NATO karavīriem Ventspilī, nedz par Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») izteikumiem nekādi pārmetumi Latvijas valstij nav izteikti, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

«ĀM uz šo brīdi nav saņēmusi nevienas ārvalstu vēstniecības notu par notikušo Ventspilī,» norādīja Eihenbaums, skaidrojot, ka notikumus Ventspilī ir jau komentējis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un visi Latvijas valsts vadītāji.

Nekādi pārmetumi Latvijas valstij nav izteikti, un to, kas tur noticis, noskaidros sāktajā izmeklēšanā. Latvijas tiesībsargājošās iestādes, Valsts policija, strādā profesionāli, akcentēja ĀM pārstāvis.

Savukārt Rinkēvičs, taujāts, vai NATO kolēģi ir pamanījuši Lemberga izteikumus par NATO karavīriem, norādīja, ka šie paziņojumi ir jāskaidro. Proti, tas, ka faktiski koalīcijā esošās partijas «Latvijai un Ventspilij» līderis izskata apgalvojumus, kas ir pretrunā ar valsts oficiālo pozīciju. «Nešaubieties ne mirkli, šādi jautājumi tiešām nāk,» sacīja ministrs.

Rinkēvičs arī piebilda, ka šādi incidenti iepriekš nekad netika tik ļoti politizēti, līdz ar to varot runāt par apzinātiem mēģinājumiem radīt «anti-NATO» noskaņojumu.

Kā uzsvēra iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), pašlaik nav pamata apgalvot, ka ar jūrniekiem notikušie incidenti būtu speciāli provocēti ar domu vērsties pret NATO spēkiem, proti, tie vairāk izskatās pēc sadzīviska rakstura notikumiem.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā «Open Spirit 2014» iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru izdarībām Ventspilī lūdzis Rasmusenu atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai. Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī Rinkēvičam un aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS), un tajā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

Pēc Ventspils domes priekšsēdētāja «Latvijai un Ventspilij» līdera Aivara Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem, viņam izcēlusies asa vārdu apmaiņa ar vienu no LZP līderiem, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Ministrs jau paziņojis, ka Lemberga izteikumi ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, tāpēc aizsardzības ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz Lemberga darbībām.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu