Aizdomas, ka promaskavisko kaujinieku līderis pagātnē paveicis baisus noziegumus (293)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Austrumukrainas promaskavisko kaujinieku līderis Igors Girkins jeb Strelkovs, kas tiek turēts aizdomās par Malaizijas aviolainera notriekšanu, iespējams, piedalījies Bosnijas serbu rīkotajās etniskajās tīrīšanās pret musulmaņiem pašā Bosnijas kara sākumā, vēsta izdevums «International Business Times».

Bosnijas medijos publicēta fotogrāfija, kurā redzami trīs vīrieši militāros maskēšanās tērpos - Strelkovs, vēl viens krievu algotnis un serbs Bobans Indičs, kurš 1992.gadā piedalījies Višegradas pilsētas aplenkumā Bosnijas austrumos.

Višegradas slaktiņā, kas tiek uzskatīts par vienu no nežēlīgākajām etniskās tīrīšanas kampaņām visā Bosnijas kara laikā, saskaņā ar ANO Hāgas tribunāla dokumentiem nogalināti vismaz 3000 musulmaņi, tai skaitā aptuveni 600 sievietes un 119 bērni. Musulmaņu vīrieši tika sadzīti vienuviet un nošauti, sievietes masveidā izvarotas, sirmgalvji, sievietes un bērni ieslēgti mājās un sadedzināti dzīvi.

Fotoattēlu papildina atvaļinātā Bosnijas armijas virsnieka Aziza Tafro liecība, ka Strelkovs karojis Višegradā Pirmās kazaku divīzijas sastāvā, bet vēlāk pārcelts uz Sarajevas apkaimi. Tafro ir neatkarīgs pētnieks, kas sarakstījis grāmatu par krievu un grieķu brīvprātīgajiem Bosnijas Serbu armijā.

Tā dēvētās Doņeckas tautas republikas pašieceltais «aizsardzības ministrs» Igors Girkins jeb Strelkovs tiek uzskatīts par Krievijas militārā izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) - slepeno aģentu, bijis iesaistīts Čečenijas un Piedņestras konfliktos, atradies Krimā, kad to anektēja Krievija. Ukrainas varas iestādes viņam izvirzījušas apsūdzības terorismā, pret viņu noteiktas Eiropas Savienības sankcijas.

Neilgi pēc «Malaysia Airlines» lidmašīnas notriekšanas Strelkovs sociālajā tīklā «VKontakte» bija atstājis ierakstu «Brīdinājām taču - «mūsu debesīs» nelidot», kas vēlāk no turienes pazuda.

Drīz pēc tam viņš nāca klajā ar šokējošu paziņojumu, ka notriektajā lidmašīnā atradušies cilvēki, kas patiesībā esot miruši jau vairākas dienas iepriekš.

Komentāri (293)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu