Uzmanīgi! Tavs kaimiņš var izraisīt mājas sabrukšanu (89)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašniekiem jābūt atbildīgiem un nedrīkst veikt darbības, kas var apdraudēt mājas drošību. Kā atzīst Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, cilvēku atbildības slieksnim vēl ir kur augt.

Vircavs intervijā «Latvijas Radio» skaidroja, ka cilvēki, dzīvojot sociālismā, pierada, ka mājas bija valsts īpašums, taču cilvēkiem šobrīd jāsaprot, ka jāsaremontē ne tikai savs dzīvoklis, bet arī jumts.

Būvvaldes vadītājs norādīja, ka Rīgā ir vairāk nekā 334 000 dzīvokļu un apsekot katru dzīvokli, lai pārbaudītu, vai tajā nav veikta patvaļīga būvniecība, ir nereāli.

Vircavs paskaidroja, ka neviens likums nevarēs pasargāt māju no sabrukšanas, ja iedzīvotāji neizturēsies atbildīgi pret īpašumu.

Viņš uzsvēra, ka māju tehniskā apsekošana ir jāveic namu īpašniekiem vai dzīvokļu īpašniekiem, ja nams ir vairāku iemītnieku kopīpašums. Vircavs norādīja, ka lielākā daļa Rīgas namu arī ir privātais īpašums, tāpēc par savu namu, kurš nodots ekspluatācijā, ir jārūpējas pašiem.

Būvvaldes vadītājs sacīja, ka līdzekļi namu apsaimniekošanai ir jāparedz, ņemot vērā to, cik māja ir veca, lai uzturētu to tehniski atbilstošā stāvoklī. «Jo ilgāk vienu māju ielaiž, jo vairāk nepieciešami kapitālieguldījumi, lai savestu to kārtībā,» viņš sacīja.

Vaicāts par neseno gadījumu, kad daudzdzīvokļu mājā Mežciemā noslīdēja jumts, Vircavs norādīja, ka iemesli vēl tiek skaidroti, taču zināms, ka blakus tika veikta būvniecība, turklāt piektā stāva dzīvoklī nesošajā konstrukcijā patvaļīgi tika izveidota durvju aile. Tāpat Vircavs neizslēdza, ka māja jau no paša sākuma uzbūvēta nekvalitatīvi.

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu