Vācija: Gurlita dzīvoklī atrastā glezna pieder ebreju ģimenei (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācu izmeklētāji noskaidrojuši, ka vēl vienas kolekcionāra Kornēliusa Gurlita dzīvoklī Minhenē atrastās gleznas patiesie īpašnieki ir ebreju ģimene, kurai nacistu valdīšanas laikā tā tika nolaupīta.

Eksperti atzinuši, ka vācu gleznotāja Maksa Lībermana darbs «Divi jātnieki pludmalē» «ļoti iespējams» ticis atņemts uzņēmējam Dāvidam Frīdmanam, tāpēc tā likumīgie īpašnieki ir viņa pēcteči.

Kā jau ziņots, 2012.gadā policija Gurlita dzīvoklī Minhenē atrada vairāk nekā 1000 gleznas un zīmējumus. Viņa tēvs ieguva šos mākslas darbus pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados, kad nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss bija uzticējis viņam gādāt par mākslas darbu eksportu.

Gurlita kolekcijā ir vairāku 20.gadsimta slavenāko mākslinieku darbi, tostarp Pablo Pikaso, Anrī Matisa un vācu gleznotāju Maksa Bekmana, Emīla Noldes un Maksa Lībermana darbi.

Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā nacisti Vācijā un visā Eiropā sagrāba savā īpašumā tūkstošiem mākslas darbu, lielākoties konfiscējot tos ebrejiem vai piespiežot pārdot par nesamērīgi zemu cenu.

Tūkstošiem mākslas darbu ir atgriezušies pie saviem īpašniekiem vai to pēctečiem, bet daudzi joprojām nav atrasti.

Maijā mirušais Gurlits pirmajā testamentā savu vērtīgo kolekciju novēlējis Bernes Tēlotājmākslas muzejam.

Vēlāk tika atrasts vēl otrs testaments. Taču tiesa informēja, ka tie esot «savstarpēji papildinoši» un abos minēts viens un tas pats mantinieks vai mantinieki.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu