Āboltiņa: Baltijas valstis ir stipras, kad tās ir vienotas (80)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Cauri gadsimtiem - no Saules kaujas līdz dziesmotajai revolūcijai, plecu pie pleca Baltijas ceļā, vienoti savās interesēs pie kopīgā Eiropas Savienības sarunu galda, brīvi un droši par savām robežām NATO aliansē – Baltijas valstis ir stipras, kad tās ir vienotas, sestdien sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Rucavā, sveicot Baltu vienības dienas svinīgo pasākumu dalībniekus.

«Laika grieži nav žēlojuši mūsu zemi un tautas - vēsturiski atrazdamies tirdzniecības epicentrā, gadsimtiem ilgi esam bijuši spiesti atkal un atkal cīnīties par savu brīvību biežāk un pamatīgāk nekā citas tautas,» pauda Āboltiņa un uzsvēra, ka, iespējams, ar to izskaidrojama gadsimtos izkoptā izturīgā un spītīgā daba, te meklējamas saknes mūsu tautu izcilībai un spēkam.

«Baltijas tautu – latviešu un lietuviešu - likteņi bijuši saistīti gadsimtu garumā - mūs vieno radniecīgas valodas, kopīgas pagātnes spēcinātas ciešas un sirsnīgas attiecības,» pauda Āboltiņa. Viņa uzsvēra, ka saglabāt valodas, identitātes un mentalitātes mantojumu un nodot to nākamajām paaudzēm ir tikai latviešu pašu spēkos.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka praktiskā sadarbība kļūst aizvien ciešāka jomās, kurās Baltijas valstīm ir kopīgas intereses un vajadzības, un jo īpaši sekmīgi sadarbība attīstījusies Latvijas un Lietuvas parlamentu līmenī, kā arī veicinot kultūras dialogu un veidojot tēlu pasaulē.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka baltu vienība nav tikai datums kalendārā, bet gan nerimtīgs darbs arvien tuvāk iepazīt vienam otru un kopībā smelt spēkus nākotnes izaicinājumiem.

Noslēgumā Āboltiņa klātesošajiem vēlēja, lai tālie vēsturiskie notikumi, šodien aktualizēti visaugstākajā starpvaldību līmenī, kalpotu par pamatu un iedvesmas avotu pasaulē vienīgo baltu tautu sadarbībai.

Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri − par Baltu vienības dienu pasludināja 2000.gadā.

Komentāri (80)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu