Skolnieču konflikta iemesls tomēr bijis nepareiza krievu valodas izruna; vainīga pieaugušo ignorance

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: niko si , CC BY-NC-ND 2.0

Valsts policija uzskata, ka ukraiņu bēgļu meitenes piekaušana Jelgavā bijusi sadzīviska rakstura, tomēr atzīst, ka agresijas iemesls bijis nepareiza krievu valodas izruna.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece skaidroja, ka, izvērtējot notikušā apstākļus, tai skaitā liecinieku liecības, tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinumu un citus faktus, konstatēts, ka trešdien medijos paustā informācija neatbilst patiesībai, jo konflikta iemesli bija sadzīviska rakstura, nevis saistīti ar nacionālo jautājumu risināšanu.

Viņa skaidroja, ka 16.septembrī VP Jelgavas iecirknī saņemts iesniegums no 2003.gadā dzimušas meitenes tēva, ka Jelgavā, jauniešu centrā «Junda», noticis konflikts starp viņa meitu un vēl divām meitenēm zīmēšanas nodarbības laikā šā gada 15.septembrī.

Par šo faktu policijā sākta administratīvā lietvedība, un tika veikta tiesu medicīniskā ekspertīze, kas apliecina, ka nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi un meitene turpina apmeklēt skolu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka starp trim 6.klases un 7.klases skolniecēm noticis sadzīviska rakstura konflikts. Sietniece precizēja, ka vienpadsmitgadīgā ukraiņu meitene mācās 6.klasē, bet abas pārējās meitenes bijušas no 7.klases.

Ukraiņu kultūras centra «Džerelo» priekšsēdētāja Tatjana Lazda aģentūrai LETA skaidroja, ka bēgļu ģimene apjukuma un satraukuma dēļ cenšas pēc iespējas mazāk runāt par šo konfliktu, taču viņa mierīgos apstākļos ar ģimeni detalizēti izrunājusi šo situāciju un uzklausījusi viņu teikto.

Viņa pieļāva, ka piekautās meitenes tēvs, būdams satraukts, emocionāli un plaši stāstījis par notikušo, tāpēc žurnālisti, iespējams, sajaukuši dažas detaļas, pauda Lazda.

«Meiteņu sarunā tika pieminēti rakstāmpiederumi, un bēgļu meitene ātrumā dažus rakstāmpiederumus nosaukusi ukraiņu valodā, nevis krievu, pēc tam sekojusi abu pārējo meiteņu ņirgāšanās un agresija,» atstāstīja vietējā ukraiņu centra vadītāja.

Būdama jelgavniece, viņa notikušo pārrunājusi ar citiem un uzzinājusi, ka uzbrukušo meiteņu agresivitāte esot izpaudusies jau agrāk, arī vietējie jelgavnieki viņas zinot kā bravūrīgas un agresīvas. Incidenta laikā, kad notikusi ņirgāšanās par «nepareizi runājošo» meiteni, viņas ieminējušās, ka ar galvu pret kaut ko jau situšas kādu vietējo jelgavnieci, un nolēma līdzīgi izrīkoties arī šoreiz, un sita ar meitenes galvu pret galdu, pēc notikušajā iesaistīto teiktā skaidroja biedrības vadītāja.

«Manuprāt, pats skumjākais tajā visā bija tas, ka agresija notika gandrīz vai pieaugušo klātbūtnē. Arī nodarbībā «Jundā» klāt bijusi skolotāja, taču viņa nav pievērsusi konfliktam vērību. Tādējādi, pateicoties pieaugušo ignorancei, agresīvās meitenes izjutušas visatļautību,» pauda Lazda.

Viņa informēja, ka meitenes mācoties dažādās skolās, bet ukraiņu bēgļu meitene baidās iziet Jelgavā uz ielas, jo uzbrucējas solījušas ar viņu izrēķināties, ja tiks ziņots policijai.

VP Jelgavas iecirkņa priekšniece Tatjana Flandere pēc aģentūras LETA lūguma skaidrot «sadzīviska rakstura» traktējumu apstiprināja, ka arī policijā noskaidrots, ka konflikts sācies zīmēšanas nodarbību laikā. Kādai no meitenēm nokrituši rakstāmpiederumi, un viņa tos lūgusi padot, un šī saruna izraisījusi konfliktu.

Flandere nedz noliedza, nedz apstiprināja, ka domstarpības sākušās no nepareizas krievu valodas lietošanas. «Meitene bija runājusi tā, ka abas pārējās par to sākušas smieties, kas arī radīja konfliktu. Tas, protams, neattaisno šādu smiešanos un abu meiteņu rīcību, bet viņas bēgļu meitenei neuzbruka tāpēc, ka viņa ir ukrainiete,» teica Flandere, skaidrojot policijas lēmumu uzskatīt konfliktu par sadzīviska rakstura, nevis nacionāla naida.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā «4.studija» trešdien vēstīts, ka Jelgavā esot smagi piekauta kāda meitene no ukraiņu ģimenes, kas Jelgavā ieradusies šovasar, lai paglābtos no kara, un kurai patlaban ir bēgļu statuss.

Iepriekš ziņots, ka «pēc nodarbībām skolā dodoties uz mājām, meitai, kura mācās sestajā klasē, uzbrukušas vairākās meitenes, kas, pēc tēva teiktā, esot bijušas 8. vai 9.klases skolnieces no citas skolas otrā pilsētas galā».

Meitenes ņirgājušās, teikušas, ka meita atbraukusi no Ukrainas «kaut kādas sādžas» un ka viņa «ne tā runājot». Meitene sista ar galvu pret zemi, iepriekš ziņoja LTV raidījumā.

Mediķi viņai konstatējuši smadzeņu satricinājumu, izsisti arī zobi.

Lietu izmeklē policija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu