Festivālu «Bildes 2014» noslēgs Veterānu koncerts (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas un mākslas festivāla «Bildes 2014» 29. gadadienas izskaņā klausītājiem tiek piedāvāts festivāla Veterānu koncerts ar daudzu tautā iemīļotu un muzikālu rūdījumu guvušu mākslinieku uzstāšanos. Tas būs klausāms 1. novembrī plkst. 18.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē, informē festivāla rīkotājs «Bilžu birojs».

Arī šogad «Bilžu» Veterānu koncerts priecēs kvalitatīvas latviešu populārās mūzikas cienītājus. Stilistiski tas būs ļoti dažāds, iekļaujot programmā spilgtus māksliniekus, kuri gan «dzimuši», gan «izauguši» «Bildēs». Vienlaikus 2014. gada koncerta būtību un saturu īpaši paspilgtinās trīs kategoriju priekšnesumi – tajos ietilpst veterāni-jubilāri, festivālā kādu laiku nemuzicējuši, bet ar jaunu sastāvu vai kompozīcijām atgriezušies mūziķi un debitanti.

Tuvojoties «Bilžu» 30. gadadienai, festivāla organizatori paralēli pievērš uzmanību arī Latvijas populārās mūzikas celmlaužu gadskārtām. Viņu vidū ir personības, kuru nozīme pašmāju muzikālā radošuma uzturēšanā ir nenovērtējama. Īpaši jāmin, ka šogad VETERĀNU koncertā uzstāties Juris Pavītols, kurš šogad svinēju savu 65 gadu jubileju, – viens no cilvēkiem, kurš pirms 40 gadiem dibināja leģendāro rokgrupu «Līvi», vēlākos gados arī ansambli «Saime». J. Pavītols stāsta, ka viņa dzīvē šobrīd sācies atmiņu periods. Mākslinieks septembrī izdevis dubultalbumu ar savulaik aizliegtajām un «neieteicamajām» kompozīcijām, no kurām viena kopā ar Aivaru Hermani, Ritvaru Knesi un Matīsu Knesi tiks izpildīta arī «Bildēs».

Jubilāru sarakstā ierindojama arī liriskā dziedātāja Māra Krievkalne, kura nesen nosvinēja 70. dzimšanas dienu. Koncertā viņa vienosies duetā ar savu skatuves kavalieri – Ēriku Kamarūtu, savukārt par skanisko pavadījumu rūpēsies 70. un 80. gadu estrādes mūzikas «restauratori» – apvienība «Vintāža». Mūziķi uzburs tautiskā romantisma ainu, izpildot dziesmu «Māsa Gauja», taču ritmisko M. Krievkalnas kompozīciju «Neviens to nepateiks» atskaņos Ginta Krievkalne.

Savukārt festivāla vienaudze – rokgrupa «Krasts», kura 30. gadadienu svin šogad, «Bildēs» atgriezīsies pēc 28 gadu pārtraukuma. «Grupas radošais mūžs ir bijis raibs kā dzeņa vēders – mūsu kolektīvā muzicējis gan diriģents Andris Veismanis, gan «Eolikas» un «Zodiaka» veterāns, basģitārists Zigurds Žukovskis, esam pat konsultējušies ar džeza speciālistu Ivaru Mazuru. Savukārt koncertdarbības diapazons mērāms kategorijās - kultūras nami, «Liepājas Dzintars», «Mikrofona aptauja», «BILDES» u.c. Veterānu koncertā plānojam klausītājus aizvest muzikālā ceļojumā pa pagātnes skaņu takām, izpildot pazīstamas melodijas mūsdienīgākā skanējumā. Priecājamies, ka tas notiks senākajā populārās mūzikas festivālā Latvijā, kura mākslinieciskais gars un ideja teju trešdaļgadsimta garumā palicis nemainīgs,» uzsver «Krasta» solo ģitārists Aivars Ižiks-Auseklis.

Turpretī pēc ilgāka laika atgriešanos festivālā piedzīvos dziedātājs Einārs Vītols (pirmoreiz festivālā 1986. gadā ansambļa «Tip Top», vēlāk «TT Weekend Band» sastāvā), dalot skatuvi ar rokenrola grupu «Keksi». «Šī gada priekšnesumu varētu saukt par ģenerālmēģinājumu «Bilžu» jubilejas koncertam, kad plānojam apvienot «Tip Top» – vienu no 80. gadu trim valsts oficiālajām rokgrupām. Sestdien kopā ar atsaucīgajiem «Keksiem» piedāvāsim klausītājiem mana jaunības radošā perioda rokenrola klasikas dziesmas,» stāsta E. Vītols. Viņš festivālu raksturo kā trīsdimensionālu Rīgas kultūras aktivitāšu vietzīmi – mūzikas, mākslas un jaunrades centru, kas veicina radošus eksperimentus un atklāj talantīgus māksliniekus.

Veterānu koncerta programmā iekļauti arī debitanti - jaunā hard & heavy roka grupa «Lapsenes bize» (izveidota šī gada janvārī), kurā muzicē pieci pieredzes bagāti un profesionāli mūziķi. Apvienības idejas autors ir kādreizējais «Opus Pro» basģitārists Uldis Krūmiņš, kurš pēc dzīves Anglijā atgriezies Latvijā, lai veidotu pašreizējām radošajām sajūtām atbilstošu ansambli. Šobrīd «Lapsenes bize» strādā pie debijas albuma ieraksta un koncertprogrammas izveides, un festivālā kolektīvs izpildīs pilnīgi jaunas oriģinālkompozīcijas. U. Krūmiņš pauž gandarījumu, ka viens no pirmajiem lielajiem grupas koncertiem ir tieši «Bildes», jo šis, viņa vārdiem runājot, ir dabisks un loģisks latviešu mūziķu darbības pieturpunkts.

«Bilžu» Veterānu koncertā uzstāsies arī tādi mūziķi kā 2 no PKPV • Mārtiņš Bērtulis un Liene Šomase • Colt • Dzidriņas megasistēma • Karakums • Karīna Tatarinova un Plenēra Apvienība • Lolita Novikova • Pērkons • Projekts Smagi • Raxtu Raxti • Rīgas Viļņi • Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa, Zane Gudrā un Laima Miltiņa • UFO grupa • Varis Vētra • Projekts Zvani • BILŽU Brāļu orķestris.

Koncertu vadīs Varis Vētra.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu