Ko sāls sliktu dara veselībai un svaram (31)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Turpinām Jūs iepazīstināt ar Marvela Greja diētas ieteikumiem. Nākošais padoms iesaka samazināt sāls lietošanu uzturā.

Šis padoms, līdzīgi kā padoms par cukuru, nederēs visiem. Ir cilvēki, kuri jau šobrīd uzturā gandrīz nelieto sāli. Taču vairums no tiem, kuri cieš no liekā svara, lieto sāli pārmērīgos daudzumos.

Sāls ir ķīmisks savienojums, kuram ir noteikta loma cilvēka organismā un bez sāls iztikt nevar. Nepieciešamais sāls daudzums ir 5-6 g dienā, to lielāko daļu veido dabīgi vai pārstrādāti produkti, līdz ar to nav nepieciešams īpaši papildus uzņemt sāli. Īsāk sakot, sāli nepieciešamā daudzumā var uzņemt ar gataviem produktiem vai ēdot ārpus mājas (jebkuruas maizes sepšanā tiek izmantots sāls) un tāpēc pilnīgi droši varat izslēgt sāli no ēdiena piedevu saraksta.

Bez tam, pārāk liels sāls patēriņš var izsaukt paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt var būt cēlonis dažādām saslimšanām, kā sirds un asinsvadu, nieru u.c.

Kas attiecās uz lieko svaru, tad ziniet, ka lietojot sālītus produktus, tiek aizkavēta šķidruma izdalīšanās no organisma, kā rezultātā tiek apgrūtināta atbrīvošanās no liekā svara un nopietni pasliktināts veselības stāvoklis.

Lieta tāda, ka cilvēks sastāv no 70% - 75% ūdens. Līdzīgi kā ar puķēm, par kurām mēs dažkārt rūpējamies vairāk nekā par sevi, ir būtiski, lai šis ūdens tiktu uzņemts tīrs un regulāri nomainīts. Un tagad iedomājieties, kas notiks, ja puķēm nenomainīsiet ūdeni nedēļu vai divas? Nekas traks. Puķes būs pagalam un ūdens smirdēs. Domājiet ko gribat, bet tad, kad Jūs lietojat pārmērīgi daudz sāls, ūdens aprite Jūsu organismā tiek aizkavēta un tēlaini izsakoties notiek tas pats, kas ar iepriekš minētajām puķēm. Ūdens Jūsu organismā «uzkavējās» un sāk bojāties. Tas protams nenotiek nedz 2, nedz 4 nedēļās, jo organismam ir savas attīrīšanās spējas (organisms, piemēram, spēj attīrīt kolas dzērienu, lai vispār tiktu pie ūdens), taču ar laiku un krietnu sāls devu mēs šīs spējas nopietni iedragājam.

Ja vien Jums ir svarīga sava veselība un vēlaties samazināt lieko svaru, pacentieties izvairīties no sāļiem ēdieniem, īpaši no sāļajām uzkodām. Ražotāji un tirgotāji ir atraduši unikālu recepti, kā ievilkt Jūs «apburtajā lokā». Tiek piedāvātas sāļās uzkodas, kuras rada slāpes. Slāpju remdēšanai tiek piedāvāts saldināts dzēriens, kas izraisa vēlmi uzēst kaut ko sāļu. Uzēdot kaut ko sāļu atkal gribās piedāvāto dzērienu. Tā var turpināt līdz beidzas nauda Jūsu maciņā.

Marvela Greja Diētas mājaslapā.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu