Speciālisti satraukti - kuņģa samazināšanas operācijas nepieciešamas pat bērniem (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pēdējos gados vairakkārt pieaudzis to britu skaits, kuriem ļoti liela liekā svara dēļ ir nepieciešamas kuņģa samazināšanas vai cita veida operācijas, bet pārsteidzošākais, ka šo pacientu vidū pēdējos gados ir arī 13 gadus veci bērni, raksta «Daily Mail».

Populāra ir kuņģu saišu (gredzena) uzlikšanas operācija. Pēdējos gados 16 reizes pieaudzis šādu pacientu skaits.

Pētījumi rāda, ka vairāk nekā miljons cilvēku liekā svara dēļ var pretendēt uz šo operāciju, un tās ir milzīgas izmaksas no valsts budžeta.

Kuņģa saišu uzlikšanas operācija, kura samazina kuņģa apmērus, un cilvēks fiziski nespēj ieēst pārāk daudz ēdiena, izmaksā gandrīz 8000 eiro.

Kopš 2011.gada 23000 cilvēkiem veiktas dažādas operācijas svara samazināšanai.

To skaitā ir 570 cilvēki, kuru vecums nav sasniedzis 25 gadus, 62 pacienti nav sasnieguši 18 gadu vecumu, no tiem 17 nav sasnieguši 16 gadu vecumu.

Operācijas tika veiktas arī 234 pensijas vecuma cilvēkiem, kuriem liekais svars sagādāja lielas veselības problēmas.

Valdības veselības un sociālās aprūpes informācijas centra statistika saka, ka paralēli ar aptaukošanās pieaugumu, pieaug arī cukura diabēta slimnieku skaits.

Veselības dienesti ir norūpējušies, jo liekā svara problēmas pieaug, vairāk nekā miljons cilvēku gaida operācijas, bet gadā iespējams veikt apmēram 9000 operāciju – visiem palīdzēt nav iespējams.

Mediķi par to ir ļoti satraukušies, jo 10% no valsts veselības budžeta tiek izlietoti aptaukošanās problēmu izraisītu problēmu risināšanai.

Kuņģa samazināšanas un līdzīgas operācijas liela liekā svara samazināšanai veic arī Latvijā. Latvijas speciālisti saka, ka problēmas risināšanai vispirms jāatklāj patiesais liekā svara rašanās iemesls, tad var spert nākamo soli un meklēt īsto metodi, kā sasniegt izvirzīto mērķi – dzīvot vieglāk!

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu