Melbārdes aicināti, ES valstu kultūras ministri pauž gatavību aizstāvēt izteiksmes brīvību (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Reaģējot uz traģiskajiem notikumiem žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā Parīzē, šodien visu Eiropas Savienības (ES) valstu kultūras ministri nākuši klajā ar publisku paziņojumu, solot aizstāvēt izteiksmes brīvību un mākslinieku tiesības brīvi nodarboties ar radošo darbu.

Šādā paziņojumā ES valstu kultūras ministri vienojušies pēc Latvijas kā ES prezidējošās valsts kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) iniciatīvas un Francijas kultūras un komunikācijas ministres Flēras Pelerinas aicinājuma.

ES ministru paziņojumā teikts, ka žurnāla darbinieku nogalināšanas nolūks bija «apklusināt viņus, pārtraukt žurnāla izdošanu un, plašākā nozīmē, ierobežot brīvību domāt, runāt un radīt». Kultūras ministri uzskata, ka šīs brīvības ir Eiropas demokrātijas pamatvērtības.

Ministri pauduši kopīgu nosodījumu «bezjēdzīgajam barbarismam, [kas] visnežēlīgākajā veidā mēģina graut mūsu galvenās vērtības». Ministri pauduši pārliecību, ka mākslas brīvība un izteiksmes brīvība ir nelokāms un nesatricināms Eiropas kopīgo vērtību kodols. Francija un tās sabiedrotie ES aizsargā šīs vērtības un atbalsta tās visā pasaulē, uzsvēruši ministri, apliecinot savu apņēmību to turpināt arī nākotnē.

«Mums, ES kultūras ministriem, nav pieņemami teroristu centieni uzspiest mums savus standartus. Kopš neatminamiem laikiem māksla ir iedvesmojusi uz pārdomām, raisot jaunas idejas un cīnoties pret neiecietību un izpratnes trūkumu. Tieši izteiksmes brīvība daudzveidīgas kultūras vidē pārvērš šīs idejas jēgpilnā dialogā,» akcentējuši ministri.

Latvijas kā prezidējošās valsts ES Padomē aicinājumam publiski paust vienotu nostāju pievienojušies visu ES dalībvalstu kultūras ministri, apliecinot, ka ir vienoti centienos aizsargāt ES pamatvērtību - izteiksmes brīvību un mākslinieku tiesības brīvi nodarboties ar radošo darbu.

Kā ziņots, ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki 7.janvārī iebruka Francijas satīriskā žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā, apšaudē nogalinot 12 cilvēkus, tostarp divus policistus.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu