Ogres upe lielākus postījumus pagaidām nav izraisījusi; ūdens līmenis lēnām krītas (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ogrē kopš ceturtdienas pēcpusdienas situācija būtiski nav mainījusies - joprojām nedaudz vairāk kā desmit mājas Ogres upes krastā, dārzkopības sabiedrības «Dārziņi» apkārtnē, applūdušas, taču lielākus postījumus plūdi nav radījuši, aģentūru LETA informēja Ogres novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs.

Arī ūdens līmenis nav būtiski kāpies vai krities. Upe atradusi ceļu starp ledus gabaliem, tā cenšas izlauzties un plūst tālāk.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢM), šodien līdz darba dienas beigām ūdens līmenis Ogres lejtecē ir nokrities zem trīs metru atzīmes.

Plkst.12 ūdens līmenis bija 3,02 metri virs novērojumu stacijas «Ogre» nulles līmeņa. Kā norādīja hidrologi, šis ir augsts brīdinājuma līmenis. Piemēram, palienes pārplūšana Ogrē pie Norupītes notiek, kad ūdens līmenis sasniedz divu metru atzīmi.

Savukārt plkst.19 ūdens līmenis bija 2,98 metri, liecina informācija LVĢM mājaslapā.

«Šobrīd absolūto vērtību nevaram nosaukt, taču izskatās, ka līmenis Ogrē pēdējo apmēram trīs stundu laikā apmēram par desmit centimetriem stundā krītas. Jāņem vērā, ka šonakt Latvijai ies pāri nokrišņu zona, līdz ar to nevarētu ļoti pamatoti apgalvot, ka nakts gaitā šis kritums turpināsies. Visticamāk, diennakts laikā nokrišņi mitēsies un līmenis pakāpeniski sāks mazināties,» uzsvēra centrā.

Jau ziņots, ka trešdienas, 14.janvāra, vakarā strauji cēlies ūdens līmenis Ogres lejtecē Ogresgala pagasta teritorijā, applūdinot zemākās vietas.

Ogres lejtecē ledus sastrēgums saglabājas vairāku kilometru garumā. Plūdi Ogresgala pagastā un Ogres pilsētā ir iespējami.

Ūdens līmenis strauji cēlies virs Ogres HES, to veicina tur sakrājušies ledus vižņi. Visi aizvari Ogres HES aizsprostā ir izņemti. Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis iepriekš norādīja, ka tieši šo vietu šobrīd var uzskatīt par plūdu riska epicentru.

Šodien ap plkst.14 apkopotā operatīvā informācija liecināja, ka sākuši applūst zemākajā teritorijā esošie īpašumi dārzkopības sabiedrībā «Ogre».

Operatīvie dienesti nepārtraukti uzrauga situāciju un ir gatavi rīcībai, ieskaitot evakuācijas pasākumus.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu