Par ko liecina Krievijas lēmums valstī neielaist Kalnieti? (218)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdienas vakarā Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V) tika liegta iebraukšana Krievijā, savukārt otrdien Krievijas vēstniecība Latvijā Kalnietes došanos uz Maskavu nosauca par «provokatīvu». Sarunā ar portālu «Apollo» pētnieks Māris Cepurītis saka, ka šāds Krievijas solis apliecina, ka tā nav ieinteresēta attiecību uzlabošanā ar Eiropas Savienību.

Cepurītis atgādina, ka notikušajā ir jāņem vērā tas, ka Kalniete nav tikai Latvijas politiķe, bet gan EP deputāte, kas ir viņas oficiālais statuss.

«Tas nozīmē, ka viņa pārstāv vienu no spēcīgākajām Eiropas institūcijām. Šāds Krievijas lēmums – iekļaut Kalnieti «melnajā sarakstā» ir tiešs apliecinājums tam, ka Krievija nav tā puse, kura būtu ieinteresēta labu attiecību veidošanā ar Eiropas Savienību,» norāda Cepurītis.

Jautāts, kādēļ Krievija tā arī nav oficiāli publicējusi savus «melnos sarakstus», Cepurītis norāda, ka šo sarakstu nepieejamība arī izraisa virkni jautājumu, kurš drīkst doties uz Krieviju, un kurš to nedrīkst darīt.

«Savā ziņā šie «melnie saraksti» tiek izmantoti tikai kā iemesls, lai neielaistu valstī sev nevēlamas personas un pēc nepieciešamības atteiktu iebraukšanu. Teorētiski pastāv iespēja, ka Krievijā tādu «melno sarakstu» nemaz nav,» uzskata Cepurītis.

Viņš saka, ka katra persona, kura iebrauc Krievijā, varētu tikt pārbaudīta un izmeklēta, un, pēc Krievijas amatpersonu domām tiktu nolemts, vai iebraucējs varētu nodarīt kaut ko valstij vai nē.

Krievijas vēstniecība Latvijā otrdien izplatīja paziņojumu, ka Sandras Kalnietes došanās uz Maskavu ir provokācija. Cepurītis norāda, ka šādi izteikumi jau ir pierasti, un tie nav uztverami nopietni.

«No Krievijas pēdējā laikā ļoti bieži var dzirdēt par provokācijām. Viņi jebko sauc par provokāciju, līdz ar to šādi Krievijas vēstniecības Latvijā izteikumi nav uztverami nopietni, jo tā tiek izmantota kā atruna,» skaidro Pētnieks.

Sandra Kalniete publiskajā vidē ir minēta arī kā viena no Latvijas Valsts prezidenta amata kandidātēm. Ja hipotētiski pieļauj iespēju, ka Kalniete varētu kļūt par Latvijas prezidenti, tad Krievijai būtu jāpārskata savu skatījumu uz viņas nelaišanu valstī.

«Ja Krievija neielaistu savā valstī citas valsts prezidentu, kas tur dotos oficiālā vizītē, tad tas būtu ļoti liels skandāls. Bet tas ir hipotētisks pieņēmums un pagaidām ir pāragri spriest, kurš būs prezidents,» norāda Cepurītis.

Iepriekš vēstīts, ka Kalniete pirmdienas vakarā ieradās Maskavā, lai otrdien piedalītos piektdien nogalinātā opozicionāra Borisa Ņemcova bērēs. Viņai tika atņemta pase un izsniegts dokuments, kurš liecina, ka politiķei līdz 2019.gadam ir aizliegts iebraukt Krievijā.

Komentāri (218)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu