Ziemeļkoreja pozitīvi vērtē uzbrukumu ASV vēstniekam Dienvidkorejā (39)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja ceturtdien raksturoja uzbrukumu Seulā ar nazi ASV vēstniekam Dienvidkorejā Markam Lipertam kā «taisnīgu sodu» par ASV lēmumu turpināt kopīgās militārās mācības ar Dienvidkoreju.

«Taisnīgs sods ASV kara kūrējiem,» teikts Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA virsrakstā īsai publikācijai uz uzbrukumu, kuru tā nodēvēja par atbilstošu «pretošanās izrādīšanu».

KCNA norādīja, ka uzbrukums Lipertam, ko veica aktīvists ar nazi, atspoguļo Dienvidkorejas sabiedrības viedokli, «kas ir kritisks pret ASV par kara krīzes izraisīšanu Korejas pussalā ar bīstamām kopīgām militārajām mācībām».

Ikgadējās mācības, kas vienmēr izraisa saspīlējumu ar Ziemeļkoreju, sākās pirmdien un tajās piedalās tūkstošiem Dienvidkorejas un ASV karavīru.

Jau vēstīts, ka aculiecinieki stāstīja, ka vīrietis ar labajā rokā paslēptu nazi metās virsū vēstniekam pāri galdam Sedžongas Kultūras institūtā Seulas centrā, kad tur notika Korejas Izlīguma un sadarbības padomes pasākums.

42 gadus vecais vēstnieks, kuram no labā vaiga un kreisās rokas plūda asinis, ar policijas automobili tika aizvests uz slimnīcu. Viņa stāvoklis ir «stabils», paziņoja ASV vēstniecības preses sekretārs.

Policija identificēja uzbrucēju kā 55 gadus vecu vīrieti Kimu Kidžongu, kurš ir kreisi noskaņots nacionālists un agrāk bijis notiesāts par akmens mešanu uz Japānas vēstnieku Seulā 2010.gadā. Uzbrucējs paskaidrojis, ka viņa uzbrukuma galvenais motīvs bijusi vēlme paust pretestību mācībām.

Liperts bija Obamas tuvāko aprindu cilvēks, kad Obama no senatora kļuva par prezidentu. Pēc 2008.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas Liperts ieņēma svarīgus amatus nacionālās drošības un aizsardzības jomās. Viņš ir vēstnieks Seulā no pērnā gada oktobra.

Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje nosodīja šo «neciešamo» uzbrukumu ASV vēstniekam un sacīja, ka tas ir līdzvērtīgs uzbrukumam Dienvidkorejas un ASV militārajai aliansei. Prezidente arī solīja «pamatīgu izmeklēšanu» par šo incidentu.

Dienvidkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka pastiprinās ārvalstu vēstnieku drošību.

Korejas Izlīguma un sadarbības padome atvainojās par nepietiekamu drošību tās pasākuma laikā.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu