Svarīgi zināt visiem, kuri ievēro gavēni! (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavasara gavēnis ir jau pusē, taču cilvēki, kas paši to neievēro, iespējams, domā, ka gavēņa ieturētāji, atsakoties no kādām noteiktām produktu grupām, nespēj nodrošināt organismu ar nepieciešamajām vielām. Taču tā nemaz nav, turklāt ja gavē pārdomāti, tas pat ir veselīgāk nekā ierastais uzturs, raksta žurnāls «Ieva».

Uztura speciāliste Baiba Grīnberga uzskata, ka kādu laiku atturēties no atsevišķiem ēdieniem ir labs ieradums, kas uz veselību neatstāj nevēlamu ietekmi, ja īpaši, atsakās no gaļas un tās produktiem. Ir pierādīts, ka periodiska gavēšana uzlabo gremošanas trakta darbību, mazina sliktā holesterīna līmenis, jūtams enerģijas pieplūdums u.c., jo uzturā vairāk lieto svaigus dārzeņus un augļus, kas ir bagātīgs C vitamīna un antioksidantu avots.

B. Grīnberga paskaidroja: «Gavēnis vai atturēšanās no dzīvnieku valsts produktiem ieteicama nevis vienu, bet vismaz četras reizes gadā. Pašlaik pārtikas produktu daudzveidība ir tik liela, ka atliek vien mācēt un spēt tajā visā orientēties.»

Gavēņa laikā atsakoties no kādas produktu grupas, jādomā, kā šos produktus aizstāt ar citiem.

Ar ko aizstāt gaļu

Lai aizstātu dzelzs trūkumu organismā, kas parasti būtu uzņemams ar gaļas palīdzību, var uzņemt augu valsts dzelzi. Lai gan daudzi ārsti uzskata, ka organismam grūti iztikt bez piesātinātās dzelzs, B. Grīnberga uzskata, ka organisms iemācās šo minerālvielu atbrīvot arī no augu valsts produktiem. Tad var ēst žāvētus augļus- īpaši dateles, aprikozes, pistācijas, Brazīlijas riekstus, pilngraudu maizi, sēnes, sezama sēklas, spinātus, kāpostus u.c.

Ar ko aizstāt piena produktus

Pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešami 1000-1200 mg kalcija. Ja atsakās no piena produktiem, to būtībā var atrast visos produktos, arī zaļumos, garšaugos, augļos un dārzeņos, ko gavēnī lieto daudz. Piemēram, 100 g sezama sēklu satur visu kalcija dienas devu. Var lietot arī linsēklas, ķirbju un saulespuķu sēklas, pilngraudu makaronus, pētersīļus.

Ar ko aizstāt zivis

Atsakoties no treknajām zivīm, ir jāatrod produkti, kas var aizstāt omega 3 taukskābes, kas ir galvenais balsts cīņā pret iekaisumiem, un ir nozīmīgas sirds slimību profilaksei. Iztrūkstot šīm taukskābēm, uzturā jāiekļauj daudz svaigu augļu un dārzeņu, šitakes sēnes, linsēklu un it īpaši kvalitatīvu linsēklu eļļu.

Citi olbaltumvielu avoti

Ja pārstāj lietot dzīvnieku valsts produktus pirmais, ar ko jārēķinās- var sākt trūkt atsevišķu aminoskābju, kas ir olbaltumvielu galvenās sastāvdaļas, ko var nodrošināt, apēdot 100 g gaļas, tikpat biezpiena vai vienu olu. Bet lai to aizstātu gavēņa laikā var ēst pelēkos vai turku zirņus, pupiņas, lēcas, dārzeņus, īpaši kartupeļus, kvinoju, griķus u.c.

Ar ko aizstāt balto cukuru

Lai atturētos no saldumiem un baltā cukura sastāvošiem produktiem, var našķēties ar žāvētiem vai svaigiem augļiem, dzert augļu sulas, kas būs enerģijas avots kafijas vai konfekšu vietā. Var arī ēst dažādus riekstus.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu