Rinkēvičs: Latvija stingri atbalsta Moldovas tuvināšanos ES (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ceturtdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) darba vizītes ietvaros Kišiņevā tikās ar Moldovas premjerministru Kirilu Gaburiču un vicepremjeri, ārlietu un Eiropas integrācijas ministri Natāliju Germani, kuras laikā pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un Moldovas attiecības Rīgas samita perspektīvā, Moldovas iekšpolitisko situāciju un Latvijas - Moldovas sadarbību, kā arī situāciju reģionā, informē Ārlietu ministrijā.

Uzsākot tikšanos, Rinkēvičs apsveica jauno Moldovas valdību un premjerministru ar stāšanos amatā, un jaunajai valdībai novēlēja stipru politisko gribu, lai varētu īstenot reformas un veikt valsts modernizāciju.

Rinkēvičs akcentēja, ka Moldova ir viena no tām sešām Austrumu partnerības valstīm, kas veic daudzus praktiskus darbus ceļā uz integrāciju ES. Ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja arī bezvīzu režīmu, kas darbojas starp Moldovu un Šengenas līguma valstīm.

«Rīgas samits notiks jaunos ģeopolitiskos, Krievijas īstenotās agresijas Ukrainā, apstākļos, taču tām Austrumu partnerības valstīm, kuras ir noslēgušas Asociācijas līgumus ar Eiropas Savienību, ir jādod skaidrs signāls, ka Eiropas Savienība arī turpmāk sniegs politisku un praktisku atbalstu - durvis ir atvērtas ceļā uz integrāciju Eiropā. Vienlaikus tas ir atkarīgs gan no valdības, gan no visas sabiedrības vēlmes veikt nepieciešamās reformas. Tāpēc esmu gandarīts par Asociācijas līguma piemērošanas pirmajiem rezultātiem un pirmo Eiropas Savienības un Moldovas Asociācijas padomi, ko vadīju 16. martā Briselē. Ceru, ka līdz Rīgas samitam Moldova uzrādīs būtisku progresu Asociācijas līguma īstenošanā. Ir svarīgi, lai Moldova turpinātu reformu procesu, īpaši tieslietu un finanšu jomās, cīņā pret korupciju un biznesa un investīciju vides sakārtošanā,» sacīja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs izteica cerību, ka Rīgas samitā ir sagaidāma augsta līmeņa Moldovas valsts vadības pārstāvība un liela Moldovas uzņēmēju dalība gaidāmajā Austrumu partnerības biznesa forumā, kas norisināsies Rīgā 21.maijā.

«Latvija turpinās atbalstīt Moldovas reformu procesu, īstenojot attīstības sadarbības projektus reģionālās attīstības, pašvaldību, sakaru, jūras transporta un izglītības jautājumos, kā arī dalīsies ar savu pieredzi Eiropas Savienībā,» uzsvēra Rinkēvičs.

Tāpat Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka pēdējos gados pieaug Latvijas un Moldovas tirdzniecības apjoms, tādēļ Latvija ir ieinteresēta tālāk attīstīt ekonomisko sadarbību, tai skaitā ES un Moldovas Asociācijas līguma ietvaros.

Ārlietu ministrs Moldovas valdību aicināja aktīvi veidot dialogu ar Gagauzijas administrāciju un sabiedrību, lai stiprinātu valsts teritoriālo integritāti. Tāpat ir jāstrādā pie Pārdņestras konflikta miermīlīga ilgtermiņa risinājuma, vienlaikus saglabājot Moldovas teritoriālo integritāti un Pārdņestras īpašo statusu.

Lai iepazītos ar Moldovas politiskajām aktualitātēm un uzklausītu Moldovas vadošo partiju līderu viedokli (pozīcijas un opozīcijas), ārlietu ministrs tikās ar Moldovas Liberāldemokrātiskās partijas vadītāju Vladu Filatu, Moldovas Demokrātiskās partijas vadītāju Marianu Lupu un Moldovas Komunistu partijas vadītāju Vladimiru Voroņinu.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu