Medijs: Nīderlande pirms Malaizijas lidmašīnas katastrofas saņēma brīdinājumu (120)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas varasiestādes trīs dienas pirms Malaizijas lidmašīnas aviokatastrofas brīdināja Nīderlandes valdību par to, ka veikt lidojumus virs Austrumukrainas nav droši, taču Nīderlande šo brīdinājumu nav ņēmusi vērā, vēsta medijs ABC. 

«Televīzijas kanāla «Argos» raidījumā tika paziņots, ka trīs dienas pirms Malaizijas lainera katastrofas Nīderlandes Ārlietu un Aizsardzības ministrijas saņēma brīdinājumus no Ukrainas, ka tās austrumos Krievijas atbalstītie separātisti uzstāda raķešu sistēmas,» raksta ABC.

Žurnālisti iepazinušies ar Ukrainas varasiestāžu nosūtīto dokumentu, kas datēts ar 14.jūliju 2014.gadā – trīs dienas pirms katastrofas. Dokumentā teikts, ka Nīderlandes varasiestādes brīdinātas par briesmām, jo dažas dienas iepriekš bija notriekts Ukrainas iznīcinātājs «An-26».

«Pēc avotu vārdiem, tajās dienās [pirms katastrofas] Ukraina brīdināja Hāgu par paaugstinātu lidojumu risku virs militārā konflikta skartās teritorijas, jo pirms dažām dienām ar no Krievijas ievesto raķešu sistēmu palīdzību tika notriekts ukraiņu iznīcinātājs. Tā kā separātistu rīcībā nebija šādu raķešu sistēmu, viņiem palīdzēja Krievijas spēki, kuri vēlāk arī notrieca Malaizijas lidmašīnu,» vēsta ABC.

Lai arī dokuments tika nosūtīts Nīderlandes Aizsardzības un Ārlietu ministrijām, Nīderlande šo brīdinājumu neņēma vērā, un lidmašīnas turpināja lidot virs separātistu kontrolētajām teritorijām Austrumukrainā.

Iepriekš ziņots, ka pagājušā gada 17.jūlijā Ukrainas austrumos tika notriekta «Malaysia Airlines» lidmašīna, kas bija ceļā no Amsterdamas Nīderlandē uz Kualalumpuru Malaizijā. Tiek uzskatīts, ka lidmašīna tika notriekta no Krievijas raķešu sistēmas «Buk», savukārt Krievija notikušajā vaino Ukrainas armiju.

Komentāri (120)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu