Labu darbu visbiežāk raksturo labs atalgojums, uzskata iedzīvotāji (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Tuvojoties darba svētkiem Latvijā, «DNB Latvijas barometra» pētījumā šoreiz uzmanība pievērsta jautājumiem, kas skar darba tirgu. Pētījuma rezultāti liecina, ka, jautāti, kas viņu izpratnē ir labs darbs un kādi kritēriji to raksturo, visbiežāk aptaujātie minējuši labu atalgojumu (85%).

Salīdzinoši bieži aptaujātie atzīmējuši arī labus darba apstākļus (47%) un to, lai darbs būtu interesants (37%). Tikmēr citi darbu raksturojoši faktori ir mazāk nozīmīgi. Turklāt, salīdzinot ar 2010. un 2012.gada aptauju datiem, labs atalgojums un labi darba apstākļi šogad minēti vēl biežāk.

Komentējot šos datus, DNB bankas Personāla pārvaldes vadītāja un viceprezidente Dace Kauliņa atzīmē: «Kritēriji darba izvēlē joprojām grozās ap izdzīvošanas vajadzībām, un, salīdzinot ar 2012. gada datiem, šī tendence vēl vairāk saasinās. Primārais kritērijs – atalgojums - vairāk nekā divas reizes apsteidz ar darba saturu saistīto aspektu – interesants darbs. Tas ierobežo uzņēmumu iespējas fokusēties uz darbinieku kompetenču un konkurētspējas attīstību, jo, kamēr tik lielam strādājošo skaitam galvenās rūpes ir ikdienas tēriņu segšana, nevaram cerēt, ka cilvēki jutīsies droši darba tirgū un izvēlēsies iespējas, kas ļauj pilnveidoties un būt pieprasītiem darba tirgū visas darba dzīves laikā.»

Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne uzsver: «Lielākā daļa NVA reģistrēto vakanču saistītas nevis ar jaunu darba vietu izveidošanu, bet gan ar darbinieku maiņu, ko bieži vien ietekmē nodarbināto neapmierinātība ar darba apstākļiem, t.sk. zemu atalgojumu. Kā redzams arī «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultātos, lai kādu darbu uzskatītu par labu, liela nozīme ir atalgojuma apmēram un sociālajām garantijām.»

Likumsakarīgi, ka augstāks atalgojums ir arī būtiskākais kritērijs, lai, izvēloties starp vairākiem darba piedāvājumiem, dotu priekšroku tam, kur sola maksāt vairāk. Tas ir būtiski 84% aptaujāto. Otrs nozīmīgākais kritērijs ir sociālās garantijas, ko norādījuši 44% aptaujāto. Tikmēr samērā līdzīgu atbalstu guvuši tādi izvēles kritēriji kā dažādu prēmiju, bonusu esamība (30%) un amata atbilstība specialitātei un zināšanām (27%). Salīdzinoši reti pie darbavietas izvēles kritērijiem aptaujātie atzīmējuši iespēju gūt jaunas zināšanas (6%) un strādāt starptautiskā vidē (5%).

Salīdzinot ar 2012.gada aptaujas datiem, šogad augstāks atalgojums, sociālās garantijas un dažādu prēmiju esamība kā priekšrocības atzīmētas biežāk. Savukārt retāk aptaujātie minējuši ērtu darbavietas atrašanās vietu, labākus, elastīgākus darba apstākļus, interesantu, aizraujošu darbu un iespējas iegūt jaunas zināšanas.

Darba samaksas nozīmīgums dominē arī atbildēs uz jautājumu, kuru darba piedāvājumu respondenti pieņemtu, ja būtu jāizvēlas – strādāt kvalificētu darbu par zemāku samaksu vai mazkvalificētu darbu par augstāku samaksu. 51% aptaujāto atzina, ka izvēlētos mazkvalificētu darbu par lielāku samaksu, bet pretējo variantu izvēlētos 31% aptaujāto. Tiesa, jāatzīmē, ka šogad aptaujātie biežāk nekā 2010. un 2012.gadā dotu priekšroku kvalificētam darbam par mazāku samaksu (2010.: 24%, 2012.: 24%).

Savukārt, vērtējot, cik lieliem ienākumiem patlaban jābūt uz vienu ģimenes locekli, lai varētu iztikt, vidējā atzīmētā summa ir 625,64 eiro. Tikmēr visbiežāk minētā summa ir 500 eiro (21%). Jāpiebilst, ka summas, kas ir lielākas par vidējo algu Latvijā, ir minējuši 24% aptaujāto, bet 15% aptaujāto atzinuši, ka spētu iztikt, ja ienākumi uz vienu ģimenes locekli būtu līdz 300 eiro.

Salīdzinot 2010., 2012. un 2015.gada aptauju rezultātus, vērojams, ka vidējā nosauktā naudas summa, kas, pēc respondentu domām, nepieciešama iztikai, 2015.gadā ir pieaugusi (2010.: 475,84 eiro, 2012.: 517,23 eiro, 2015.: 625,64 eiro).

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu