EM: Situācija darba tirgū turpina uzlaboties, taču lēnākos tempos (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2015.gadā situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, tomēr lēnākos tempos nekā iepriekš, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

No vienas puses, to ietekmēs zemās bāzes efekta pakāpeniskā samazināšanās darba tirgū, no otras puses, lēnāki ekonomikas izaugsmes tempi saistībā ar tendencēm ārējā vidē, norāda EM.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma datiem šā gada pirmajā ceturksnī nodarbināto iedzīvotāju skaits Latvijā palielinājās par 0,4%, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu. Kopumā gada pirmajā ceturksnī bija nodarbināti 884 100 iedzīvotāju jeb 59,7% no iedzīvotāju kopskaita vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Salīdzinot ar 2014.gada pirmo ceturksni, nodarbinātības līmenis ir palielinājies par 1,1 procentpunktu.

Vienlaikus turpina samazināties ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits. Neraugoties uz to, ka iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes līmenis ir saglabājies nemainīgs, gada griezumā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits samazinājās par 15 700 un bija 984 600. Tādējādi demogrāfijas tendenču ietekme uz darba tirgu kļūst arvien izteiktāka, kas turpmākajos gados var būtiski ietekmēt darba roku pieejamību darba tirgū, brīdina EM.

Bezdarba līmenis 2015.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada atbilstošo periodu, samazinājās par 1,7 procentpunktiem - līdz 10,2%. Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, bezdarba līmenis saglabājās nemainīgs.

Būtiski ir samazinājies jauniešu bezdarbs. 2015.gada pirmajā ceturksnī jauniešu bezdarba līmenis bija par 3,4 procentpunktiem mazāks nekā pirms gada. Kopumā gada pirmajā ceturksnī darba meklējumos bija 12 200 jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Vienlaikus gada laikā nedaudz pieaudzis ilgstošo darba meklētāju īpatsvars darba meklētāju kopskaitā. Gada pirmajā ceturksnī ilgstošo darba meklētāju īpatsvars ir pieaudzis par 0,2 procentpunktiem, salīdzinot ar 2014.gada pirmo ceturksni. Kopumā 2015.gada pirmajā ceturksnī bez darba bija 100 600 iedzīvotāju, no kuriem bez darba ilgāk par gadu bija 43,7%.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu