Nozagtā Matisa glezna atdota likumīgajiem īpašniekiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Franču mākslinieka Anrī Matisa glezna no mākslas kolekcionāra Kornēliusa Gurlita dzīvoklī atrastās kolekcijas piektdien tikusi atdota likumīgajiem mantiniekiem.

Glezna «Femme Assise» («Sēdoša sieviete») novērtēta uz 20 miljoniem ASV dolāru (17,5 miljoniem eiro). Tā nacistu valdīšanas laikā tika atņemta mākslas tirgotājam Paulam Rozenbergam.

Gleznas atrašanās vieta nebija zināma līdz 2012.gadam, kad Gurlita dzīvoklī tika atrasta apmēram 1280 darbu kolekcija, kuras vērtība pārsniedz vienu miljardu dolāru.

Matisa glezna tika atdota Rozenbergu ģimenes pārstāvim Kristoferam Marinello.

«Paula Rozenberga pēcteči ar gandarījumu paziņo par Matisa «Sēdošās sievietes» restitūciju,» paziņojusi Rozenbergu ģimene.

Pirms nāves Gurlits novēlēja gleznu kolekciju Bernes Tēlotājmākslas muzejam, kas mantojumu pieņēma, taču solīja atgriezt patiesajiem īpašniekiem visus nelikumīgā ceļā iegūtos darbus.

Gurlita tēvs Hildebrands kolekcionēja ebrejiem un Vācijas muzejiem nacistu valdīšanas laikā atņemtos darbus.

Pirms savas nāves Gurlits atzina, ka vismaz vienu no simtiem gleznu, kas ir viņa īpašumā, nacisti nozaguši tās likumīgajiem ebreju īpašniekiem. Pārējie mākslas priekšmeti, domājams, piederēja Vācijas muzejiem, pirms nacisti tos aizvāca, nodēvējot par «deģenerātu mākslu».

Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā nacisti Vācijā un visā Eiropā sagrāba savā īpašumā tūkstošiem mākslas darbu, lielākoties konfiscējot tos ebrejiem vai piespiežot pārdot par nesamērīgi zemu cenu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu