Cik liela šobrīd ir Latvijā lielākā pensija un kas to saņem? (42)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā lielāko pensiju - 3139 eiro - saņem kāds pensionārs Andris, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «4.studija».

«Paskatoties šī gada pirmā ceturkšņa statistiku, konstatējam, ka vislielākā pensija ir 3139 eiro,» stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.

Felsberga norāda, ka šis cilvēks ir «ļoti ilgu mūžu strādājis», kopumā viņam esot vairāk par 40 gadiem ilgs darba stāžs. Turklāt šī cilvēka iemaksas pēc 1996.gada ir ļoti lielas.

Garu darba mūžu strādājuši daudzi Latvijas iedzīvotāji, tomēr lielākās pensijas ir tiem, kuri no 1996.gada līdz 1999. gadam veica lielas iemaksas Valsts sociālajā apdrošināšanā. To gadu izpeļņa tika aprēķināta uz visu darba stāžu.

Šobrīd Latvijā 58% pensionāru saņem 200 līdz 300 eiro lielas pensijas. Tikai 6% pensionāru pensijās saņem vairāk nekā 500 eiro.

Jau ziņots, ka valdība šodien skatīs vairākkārt atliktos grozījumus likumā «Par valsts pensijām», un ministri izlems, vai atbalstīt daļu no priekšlikumiem, ņemot vērā valsts budžeta iespējas.

Grozījumi likumā «Par valsts pensijām» paredz turpmāk izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem, kā arī pārrēķināt krīzes laikā piešķirto pensiju apmērus saistībā ar negatīvajiem kapitāla indeksiem.

Ja valdība neatbalstīs Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus, Latvijas Pensionāru federācijas valde nākammēnes lems par protesta akciju rīkošanu. Kā aģentūrai LETA pastāstīja federācijas vadītājs Andris Siliņš (ZZS), pensionāru akcijas nevarētu uzskatīt par protesta akcijām, bet gan par atbalsta akciju LM izstrādātajam likumprojektam par pensijām.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu