EK aizstāv Junkera vieglprātīgo uzvedību Rīgā (97)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) amatpersonas otrdien metušās aizstāvēt savu šefu Žanu Klodu Junkeru, kurš pagājušajā nedēļā, sagaidot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderus, kas ieradās uz samitu Rīgā, neievēroja pieņemto diplomātisko protokolu.

Pirms samita oficiālās atklāšanas piektdien manāmi vieglprātīgi noskaņotais EK prezidents Junkers dalībvalstu līderus sagaidot gan skūpstīja, gan raustīja aiz šlipses, gan pliķēja, turklāt ne tikai pa muguru, bet arī pa seju, dažu pat iedunkājot arī vēderā.

«Viņš ir pazīstams ar savu ļoti neformālo un bieži atraisīto stilu,» sarunā ar žurnālistiem norādīja EK pārstāvis Margaritis Shins, izsaucot reportieru smieklus.

Viņš piebilda, ka Junkers, kas ir Eiropas politikas veterāns un tajā aizvadījis 35 gadus, «ļoti labi personīgi pazīst» daudzus no dalībvalstu vadītājiem un ka viņu starpā valda «savstarpēja uzticība».

Sagaidīšanas ceremonijas laikā cita starpā Junkers pasmējās par Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, sveicot viņu kā «diktatoru» un iecērtot viņam vieglu pliķi.

Uz to Orbāns atbildēja: «Sveiks, lielhercog!»

Shins gan atteicās komentēt Junkera uzskatus par Orbāna īstenoto politiku, kuru EK bieži asi kritizē.

Arī Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns izpelnījās Junkera pliķi pa vaigu, savukārt Beļģijas premjers Šarls Mišels - EK prezidenta skūpstu uz pieres.

Junkers Rīgā turpināja arī savus jau tradicionālos jokus par Grieķijas premjerministra Alekša Cipra atteikšanos nēsāt kaklasaites, pielaikojot viņam paša «kaklarotu».

Vienlaikus viņš skaļi izteica «šaubas» par ierodošos viesu identitāti, kā arī žēlojās par laika šķiešanu, ko prasa apsveicināšanās ceremonija.

«Tā bija jautrā daļa ļoti ilgajā un garlaicīgajā uzņemšanas procedūrā,» savu šefu aizstāvēja Shins.

Junkers ir labi pazīstams ar savu humora izjūtu un atklātību, kas EK prezidentam bieži atvieglo kompromisa panākšanu ES sanāksmēs. Taču tas devis pamatu kritiķiem izteikt aizdomas, ka kādreizējā ilggadējā Luksemburgas premjera atraisītā uzvedība bieži skaidrojama ar alkohola ietekmi.

Pats Junkers gan to noliedz.

Komentāri (97)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu