Noskaidrots, cik lielu algu saņems jaunais Valsts prezidents (227)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kuru šonedēļ ievēlēja par nākamo Valsts prezidentu, par aprīli saņēma 1855 eiro atalgojumu. Bet cik liela būs viņa mēnešalga, stājoties prezidenta amatā?

Valsts prezidenta mājas lapā teikts, ka prezidenta mēnešalga ir 3142 eiro. Tas nozīmē, ka uz rokas viņš saņem aptuveni 2200 eiro.

Savukārt valdības mājas lapā rakstīts, ka Vējonim par šā gada aprīli izmaksāti 1855,26 eiro.

Tas nozīmē, ka Vējonis turpmāk varētu saņemt nedaudz lielāku algu.

Prezidenta amata kandidātu debatēs pirms vēlēšanām Vējonis sacīja, ka savu algu prezidenta amatā neziedos kādam projektam, bet gan saņems pats. «Nē, es neziedošu, es saņemšu pats, jo tas ir iztikai.»

Prezidenta algu nosaka Saeima

Tagadējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne TVNET norādīja uz Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likumā noteikto, ka Valsts prezidenta atalgojumu un reprezentācijas izdevumus nosaka Saeima, pieņemot ikgadējo valsts budžetu. Prezidents citas izmaksas naudā no valsts nesaņem.

Reiz noteikto Valsts prezidenta atalgojumu nedrīkst samazināt laikā, uz kuru prezidents ievēlēts.

Valsts prezidenta atalgojums un reprezentācijas izdevumi norādāmi atsevišķās valsts budžeta pozīcijās.

Papildus algai prezidents katru mēnesi saņem līdzekļus reprezentācijas izdevumiem 20% apmērā no algas.

Šogad noteikts, ka Valsts prezidenta kancelejas programmas «Valsts prezidenta darbības nodrošināšana» ietvaros izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniedz 4269 eiro un reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniedz 854 eiro.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa atalgojums kopš 2011.gada 8.jūlija ir 3141,70 eiro (bruto summa) un reprezentācijas izdevumi 20% apmērā – 628,34 eiro (šie izdevumi netiek aplikti ar nodokļiem).

Vai lietos Jūrmalas rezidenci?

Likumā noteikts, ka Valsts prezidenta rezidence ir Rīgas pils. Valsts prezidentam ir arī vasaras rezidence Jūrmalā.

Priekšvēlēšanu laikā Vējonis LTV sacīja, ka, būdams Valsts prezidents, viņš turpinās dzīvot savā dzīvoklī Ogrē. Uz jautājumu, vai dzīvos Jūrmalas rezidencē, ja kļūs par prezidentu, Vējonis teica: «Es dzīvošu savā dzīvoklī Ogrē.»

Tomēr nākamajā rītā pēc ievēlēšanas par nākamo prezidentu Vējonis paziņoja, ka Jūrmalā esošā prezidenta rezidence tiks izmantota.

To varētu lietot, lai rīkotu dažādas tikšanās, tostarp ar ārzemju viesiem.

Viņš norādīja, ka pats ar savu ģimeni joprojām dzīvos savā mājoklī Ogrē. Vējoņa kaimiņiem būs jāpierod, ka kāpņu telpā atradīsies kāds apsargs.

Vējonis atzina, ka nav pieradis pie apsardzes, kas viņam tagad ir nodrošināta un pavada visur, tostarp uz mājām Ogrē.

Likumā arī noteikts, ka, atstājot Valsts prezidenta amatu, persona, kura ieņēma prezidenta amatu, saņem no valsts ikmēneša pensiju 85% apmērā no prezidenta mēneša atalgojuma.

Tāpat eksprezidents saņem sekretāru un arī lietošanā vienu automašīnu,

kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem normatīvajiem aktiem ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai (darbiniekam).

TVNET jau ziņoja, ka trešdien Saeima ar 55 balsīm par jauno Valsts prezidentu ievēlēja līdzšinējo aizsardzības ministru Vējoni.

Komentāri (227)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu