Nesamaksājot parādus, «KVV Liepājas metalurgs» drīzumā paliks bez gāzes un elektrības (80)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja AS «KVV Liepājas metalurgs» tuvāko dienu laikā nesamaksās AS «Latvijas Gāze» un AS «Latvenergo» parādus, uzņēmumam varētu apturēt gāzes un elektroenerģijas piegādes.

«Latvijas Gāze» parāda atmaksu gaida līdz 19.jūnijam, aģentūrai LETA sacīja «Latvijas Gāzes» pārstāvis Vinsents Makaris.

Makaris apstiprināja, ka «KVV Liepājas metalurgs» joprojām nav veicis samaksu par piegādāto gāzi.

«Latvijas Gāze» šodien brīdinājusi rūpniecības uzņēmumu, ka gadījumā, ja tas līdz 19.jūnijam nesamaksās par piegādāto gāzi, tad šajā datumā «Latvijas Gāze» varētu apturēt gāzes piegādi uzņēmumam.

«KVV Group» līdzīpašnieks Valērijs Krištals intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka maksājumi par gāzi un elektrību tiek veikti un nekādi milzu parādi neveidojas.

«Nepieļauju pat iespēju, ka rūpnīcai varētu atslēgt gāzi vai elektrību. Rūpnīcai pietiek arī apgrozāmo līdzekļu. Tiesa, tikko iepirkām 23 000 tonnu sagatavju velmēšanai, tāpēc lūdzām nelielas izmaiņas maksājumu grafikā, atliekot kārtējo maksājumu uz nedēļu vai divām. «Latvijas Gāze» maksājuma atlikšanai nepiekrita, tāpēc maksāsim saskaņā ar grafiku, savukārt «Latvenergo» kopā ar Ekonomikas ministriju gatavs runāt par iespējamiem atliktiem maksājumiem,» sacīja Krištals.

Arī AS «Latvenergo» ir brīdinājusi «KVV Liepājas metalurgs» par elektroenerģijas piegāžu pārtraukšanu, ja līdz 15.jūnijam netiks samaksāts par uzņēmumam nosūtītajiem rēķiniem, aģentūru LETA informēja «Latvenergo».

Uzņēmumā uzvēra, ka «KVV Liepājas metalurgs» joprojām ir parādā «Latvenergo» un rēķinu apmaksa nenotiek līgumā paredzētajos termiņos.

«Latvenergo» ir noslēgts elektroenerģijas tirdzniecības līgums ar «KVV Liepājas metalurgu», saskaņā ar kuru norēķins par patērēto elektroenerģiju notiek pa mēneša dekādēm.

Kopš 27.maija uzņēmums ir pārtraucis rēķinu apmaksu par piegādāto elektroenerģiju maija pirmajā un otrajā dekādē par kopējo summu 326 511 eiro. 5.jūnijā «Latvenergo» izrakstīja rēķinu par galīgo elektroenerģijas patēriņu maijā - 598 429 eiro ar apmaksas termiņu 15.jūnijā. Šodien tika izveidots rēķins par jūnija pirmajā dekādē patērēto elektroenerģiju - 130 883 eiro.

«Latvenergo» norāda, ka «KVV Liepājas metalurga» vadības publiskie paziņojumi par finansiālu problēmu neesamību ir pretrunā ar faktisko rīcību. Tiek prasīts pārcelt līgumā paredzētos rēķinu apmaksas termiņus, kā arī metālapstrādes uzņēmuma vadība izsakās par ražošanas neizdevīgumu saistībā ar nestabilo situāciju metāllūžņu tirgū, kā arī izvirza prasību par vietējā metāllūžņu un armatūras tirgus aizsardzību.

Izvērtējot situāciju, «Latvenergo» piegādātāji ir spiesti atzīt, ka pastāv augsts risks nesaņemt atlīdzību no «KVV Liepājas metalurgs» par piegādāto elektroenerģiju ap 700 000 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka «KVV Liepājas metalurgs» kavē maksājumus AS «Latvenergo» un AS «Latvijas Gāze», aģentūra LETA uzzināja uzņēmumos.

Savukārt «KVV Liepājas metalurga» pārstāvji stāstīja, ka velmētavas darbība ar šī brīža jaudām spēj finansiāli nosegt uzņēmuma izmaksas. 9.jūnijā par gāzi tika veikts pārskaitījums 250 000 eiro apjomā. Nākamais maksājums 240 000 eiro apmērā ir jāveic līdz 19.jūnijam. Savukārt «Latvenergo» ir veikts maksājums par 163 000 eiro, līdz 12.jūnijam tiks veikta vēl tādas pašas summas apmaksa, bet patlaban lūgts pa daļām apmaksāt 580 000 eiro līdz mēneša beigām.

«KVV Liepājas metalurgs» spiesta sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos, aģentūrai LETA sacīja «KVV Liepājas metalurga» valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Maija sākumā «Liepājas metalurgā» strādāja aptuveni 960 darbinieki, taču mēneša beigās uzņēmuma vadība paziņoja, ka pēc ražošanas sašaurināšanas rūpnīcā darbu turpinās vien nepilni 300 darbinieku.

Komentāri (80)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu