Organisma attīrīšana. Vai tiešām tas ir nepieciešams? (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Detoksikācija ir ieguvusi popularitāti. Iespējams apmeklēt dažādas procedūras, kurās sola attīrīt organismu no toksiskajām vielām, ko atstājusi neveselīga pārtika, piesārņota vide un citi mūsdienu dzīves labumi.

Svīšana ir viens no populārākajiem detoksa veidiem. Tagad, tuvojoties sengaidītajam karstajam laikam, tas varētu būt īpaši aktuāli.

Daudzi speciālisti detoksikācijas popularitāti uzskata par modes lietu, jo cilvēka organisms pats atbrīvojas no organismam kaitīgām vielām - dabā tā ir iekārtots. Organisms ne tikai darbojas kā nevainojams mehānisms, bet tam ir arī paredzētas funkcijas, ja kas noiet greizi – saindēšanās ar pārtiku, dzērieniem vai indēm, organisms ir pārslogots un netiek galā, cilvēks atbrīvojas no kaitīgā, to izvemjot.

Neskatoties uz to, ka organisms visu laiku atrodas attīrīšanās stāvoklī, cilvēki vēl cenšas papildus tam palīdzēt, pamatojoties uz to, ka pasaule kļuvusi indīgāka.

Populārākās detoksikācijas metodes:

Badošanās. Pastāv dažādi badošanās paņēmieni – atteikšanās no ceptiem produktiem, gaļas, piena produktiem, no produktiem ar pārtikas piedevām, kofeīna, alkohola un nikotīna.

Te pieskaitāma arī pilnīga atteikšanās no ēdiena un ūdens dzeršana, kā to ieteica slavenais Pols Bregs, uzskatot, ka pilnīga atteikšanās no ēdiena uz 24 stundām nepieciešama ik nedēļu un ilgāka badošanās četras reizes gadā. Pola Brega veselība bija lielisks piemērs, ka tas darbojas (badošanās bija tikai viens Brega veselīga dzīvesveida programmas komponents).

Sulu diēta. Tā iespējams organismu attīrīt no toksīniem, kas atrodas cilvēka zarnu traktā. Šajā diētā negatīvais ir tas, ka bez cietas barības zarnu trakta darbība ir traucēta, tāpēc nepieciešami caurejas līdzekļi.

Master Cleanse jeb «Ģenerāltīrīšana». Noteiktu laiku drīkst lietot tikai dzērienu, kas gatavots no kļavu sīrupa, citronu sulas, kajennas pipariem un ūdens. Šīs diētas noliedzēji uzskata, ka organismam var kaitēt olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu trūkums. Šo diētu iecienījušas Holivudas slavenības.

Dr. Hangera programma. Tā ir organisma «pārstartēšana» 21 dienas garumā. Programma balstās uz ēdienu receptēm detoksikācijas veicināšanai.

Svīšana. Pirtis, Bikrama joga (joga karstā telpā) – organisma attīrīšana ar karstuma palīdzību, izraisot svīšanu un stimulējot asinsriti, kas sekmē toksīnu izvadīšanu.

Toronto universitātē zinātnieki pēta infrasarkano staru iedarbību. Ārsts naturopāts Sats Dharams Kaurs apgalvo, ka 100 stundas tālo infrasarkano staru saunā palīdz no organisma izvadīt 80% sārņu.

Vannas. Vannas ar dažādiem komponentiem, ko pievieno ūdenim, palīdz sārņu izvadīšanai caur ādu.

Speciālisti iesaka izvairīties no preparātiem, kuri sola attīrīt organismu, jo šo līdzekļu ražotāju izpratne par detoksikācijas procesu esot visai atšķirīga.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu