Eksperti vērtē Vējoņa pirmās dienas augstajā amatā un nosauc lielāko izaicinājumu (207)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunajam Valsts prezidentam Raimondam Vējonim liels izaicinājums būs politiskās neitralitātes saglabāšana, un viņa pirmās dienas prezidenta amatā vērtējamas kā veiksmīgas un bez negatīviem pārsteigumiem, aģentūrai BNS sacīja aptaujātie politikas eksperti.

Politologs Filips Rajevskis Vējoņa prezidentūras pirmās dienas vērtē kā veiksmīgas, mierīgas un bez nepatīkamiem starpgadījumiem. «No visiem prezidentiem, kas mums ir bijuši, izņemot Gunti Ulmani, viņam ir gājis visgludāk, viņš šim amatam ir visgatavākais,» sacīja eksperts.

Komentējot jaunā prezidenta pirmo runu Saeimā, Rajevskis teica, ka pozitīvs aspekts ir tas, ka viņš centās aizskart un pārrunāt visus svarīgākos jautājumos. «Tas ir neparasti politikā,» viņš atzina.

Politologs piebilda, ka Vējonis pārru nājis milzum daudz prioritāšu un nevienā no tām neesot kļūdījies, bet gan parādījis savu kompetenci. «Visi bija apmierināti ar runu, jo katrs sadzirdēja sev svarīgu tēmu,» pauda Rajevskis.

Par darvas pilienu politikas eksperts minēja to, ka galvenais uzsvars tomēr tiek likts tikai uz aizsardzību un drošību.

Vējoņa izvēli pie Brīvības pieminekļa un Saeimā būt kopā ar ģimeni, savu sievu un dēliem, pirmo vizīti uz Igauniju Rajevskis uzskata par pareizu.

Taujāts, vai jaunajam prezidentam izdosies palikt politiski neitrālam, politologs atbildēja, ka tas ir milzīgs izaicinājums. Viņš sacīja, ka Vējonis ir pieradis balstīties uz savu partiju, arī par padomniekiem viņš iepriekš iecēlis vairākus partijas biedrus. Tagad prezidentam un viņa komandai būšot jāievēro distance, kaut arī partija droši vien gribēšot īpašu statusu komunikācijā ar Vējoni.

Uz jautājumu, vai Vējonim izdosies noturēt pozitīvu tēlu sabiedrībā, Rajevskis atzina, ka tas nebūs viegli, jo «turpmākais ceļš nebūs līdzens». Viņš minēja, ka drīzumā Latviju sagaida rīcība bēgļu jautājumā, jauni drošības izaicinājumi, valdības maiņa un arī Grieķijas krīzes ietekme.

«Priekšā ir daudz darba, un būs nepieciešams viņa viedoklis,» sacīja Rajevskis.

Prezidenta pausto kritiku par Saeimas lēmumu atbrīvot no amata Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu politologs dēvēja par koķetēšanu. Viņš uzskata, ka Vējonis ne tik daudz rūpējas par preses brīvību, bet gan koķetēja ar sabiedriskajiem medijiem.

Savukārt politikas eksperte Ilga Kreituse aģentūrai BNS, komentējot Vējoņa popularitāti un pirmās prezidentūras dienas, arī norādīja, ka «pagaidām nav bijuši negatīvi pārsteigumi».

Tomēr viņa kritiski izteicās gan par Vējoņa inaugurācijas runu Saeimā, gan atsevišķām niansēm.

«Šobrīd vērojama tāda nevajadzīga ārišķīga pompozitāte. Piemēram, rokas turēšana uz sirds runas teikšanas laikā. Roku vajadzēja turēt uz Satversmes, kā pie mums pieņemts. Tāpat arī ģimenes pieaicināšana, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa. Tās ir tādas amerikāniskas lietas, bet tas arī nav slikti, jo šķietami veido zināmu saikni ar cilvēkiem,» viņa sacīja.

Kreituse arī izteica aizrādījumu Vējoņa inaugurācijas runas autoriem. «Runā parādījās nianse, kas izpaudās kā nevajadzīgs dalījums - mēs kā valsts atbalstīsim ģimenes, pensionārus un trūcīgos. Vai tad minētie nav mūsu valsts?» retoriski vaicāja eksperte.

Viņa, kā svarīgu apstākli turpmākajā Vējoņa darbībā prezidenta amatā, minēja spēju saglabāt politisko neitralitāti. «Paskatīsimies, vai Vējonim izdosies palikt politiski neitrālam, kā viņš ir solījies un kas ir ierakstīts Satversmē,» viņa teica, piebilstot, ka prezidenta amatā politisko neitralitāti izdevies saglabāt Jānim Čakstem un Vairai Vīķei-Freibergai.

Kreituse akcentēja procesus Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS), kuras pārstāvis bija Vējonis.

«ZZS ir duāla partija, kuru veido Latvijas Zaļā partija (LZP) un Latvijas Zemnieku savienība (LZS). Šobrīd tā saucamie zaļie pumpē muskuļus, ieņemot ievērojamus amatus, un ZZS Saeimas frakcijas vadītājs un LZS valdes priekšsēdētājs Augusts Brigmanis šobrīd ir nobīdīts otrajā plānā,» viņa sacīja. Valsts prezidents Vējonis un nule amatā apstiprinātais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis nāk no LZP.

Politikas eksperte arī teica, ka «pagaidām no prezidenta puses vērojama nevajadzīga samākslota kautrība, kas izpaužas piemēram, izvēlē dzīvot Ogrē, nevis Jūrmalas rezidencē». Viņa kritizēja lēmumu par dzīvošanu Ogres dzīvoklī, saucot to par pārejošu populismu.

Vējonis Latvijas Valsts prezidenta amatā stājās trešdien.

Komentāri (207)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu