Aptaukošanās ir nāvīgāka par smēķēšanu. Ko mācīties no Lielbritānijas resnīšiem (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Tobyotter, CC BY-SA 2.0

Pēdējo četru gadu laikā Lielbritānijas slimnīcās uzņemti vairāk kā 530 tūkstoši cilvēku, kas cieš no aptaukošanās problēmām. Pacientu skaits dubultojies pēdējo gadu laikā, padarot katru ceturto pieaugušo un piektdaļu bērnu par liekā svara upuriem, ziņo britu medijs «Dailymail». 

Pacienti sūdzējušies par sirds mazspēju, sāpēm krūtīs, artrītu un miega trūkumu. Tomēr šie skaitļi neietver citas, ar aptaukošanos saistīts slimības, kā vēzi, vai cukura diabētu.

Tiek lēsts, ka Lielbritānijā aptuveni 18 tūkstoši vēža gadījumu katru gadu saistīti ar aptaukošanos, turklāt visās vecuma grupās. Pārlieku liels liekais svars paaugstina varbūtību saslimt ar kādu no desmit vēža veidiem, tai skaitā krūts un zarnu vēzi.

Lielbritānijas Nacionālās aptaukošanās biedrības pārstāvis apgalvojis, ka pacientu, kuri sirgst no aptaukošanās, ārstēšana ir pārāk dārga un valsts to vairs nevar atļauties.

Nacionālās Veselības aģentūras izpilddirektors Saimons Stīvens apgalvoja, ka aptaukošanās cilvēku vidū ir kā autoavārija palēlinājumā, un varētu izraisīt veselības aģentūras bankrotu.

Viņš stāsta, ka aptaukošanās ir nāvīgāka par smēķēšanu un liek miljoniem cilvēku pasaulē ciest no slimībām visa mūža garumā, vai pat invaliditātes. Viņš arī atklāja, ka Veselības aģentūra vairāk naudas tērē svara samazināšanas operācijās, nekā problēmas cēloņu novēršanai.

Ārvalstu medijs «MailOnline» ziņoja, ka gada laikā vairāk kā 650 cilvēkiem nepieciešama ugunsdzēsēju un speciālās tehnikas palīdzība, lai tos būtu iespējams pārvietot.

No 2014. gada aprīļa līdz 2015. gadam britu ugunsdzēsēji saņēmuši 657 zvanus no Neatliekamās palīdzības dienesta, lai paceltu pacientus, kas svēruši tikpat, cik 60 vidēja izmēra akmeņi.

Tikmēr pagājušajā nedēļā Lielbritānijas Medicīnas asociācija aicinājusi pacelt nodokli cukuram par 20 procentiem. Tas varētu būt pirmais ierocis cīņā ar lieko svaru. Izpētīts, ka nodokļa paaugstinājums varētu samazināt aptaukošanās problēmu Lielbritānijā aptuveni 1,3 procentiem iedzīvotāju.

Pētnieki uzsvēruši, ka vislielāko ietekmi nodokļa celšana varētu atstāt tieši jauniešu vidū. «Nodokļa celšana, piemēram, saldinātajiem dzērieniem, ir daudzsološs pasākums.» Taču Pārtikas un dzērienu federācija iebildusi pret nodokļa palielināšanu, uzsverot, ka tas skars maznodrošinātās ģimenes, laikā, kad tos jau tā skārusi liela nabadzība.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu