Nīderlande mudina Krieviju nebloķēt tribunālu Malaizijas lidmašīnas lietā (42)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute trešdien vērsies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu neuzlikt veto ANO Drošības padomes lēmumam par tribunāla izveidošanu pērn virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas lidmašīnas lietā.

Rute pirms šodien Ņujorkā gaidāmā balsojuma zvanījis Putinam, cenšoties panākt Krievijas līdera atbalstu starptautiskā tribunāla izveidošanas lietā, paziņoja premjera birojs.

«Atklātā un detalizētā sarunā Rute aicināja Krievijas prezidentu neatliekami panākt iespējamu, ka tie, kas ir vainojami reisa MH17 [lidmašīnas notriekšanā], tiktu tiesāti ANO tribunālā,» teikts Rutes biroja paziņojumā.

Malaizija, Nīderlande, Austrālija, Ukraina un Beļģija aicinājušas izveidot šādu tribunālu. Balsojums par Malaizijas iesniegto dokumenta projektu ANO Drošības padomē plānots trešdien ap plkst.22.

Rezolūcijā pieprasīts visām valstīm sadarboties ar tribunālu. Pretējā gadījumā tās tiks pakļautas sankcijām.

Krievija līdz šim kategoriski iebildusi pret šādas rezolūcijas pieņemšanu un, kā sagaidāms, balsojumā Drošības padomē izmantos savas veto tiesības.

Maskava grib, lai vispirms tiktu pabeigta Nīderlandes vadītā starptautiskā izmeklēšana par to, kas notriecis lidmašīnu.

Rute sacīja, ka viņš telefonsarunā runājis arī par Krievijas bažām.

«Tieši tāpēc, lai novērstu juridiskā procesa politizāciju, ir vēlams par tribunāla izveidošanu izlemt vēl pirms faktu noskaidrošanas un apsūdzībām,» sacīja Rute.

Krievija ir sagatavojusi alternatīvu rezolūciju, kurā nav paredzēta tribunāla izveidošana, bet aicināts veikt starptautisko izmeklēšanu pilnā apmērā.

Kā ziņots, pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna «Boing 777», nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa «Buk», kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu