KNAB aiztur LDz valdes priekšsēdētāju Magoni; viņš atbrīvots no amata (316)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturdienas vakarā ir aizturējis valsts uzņēmuma «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) prezidentu Uģi Magoni, aģentūrai BNS apstiprināja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Ministrs norādīja, ka KNAB ceturtdien arī veicis kratīšanu Magoņa darba vietā.

Piektdien Satiksmes ministrija (SM) kā LDz akcionārs pieņēma lēmumu par Magoņa atcelšanu no amata. Kā valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs iecelts LDz valdes loceklis, viceprezidents Aivars Strakšas, šodien žurnālistus informēja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

Pēc Innusas teiktā, citas LDz vai Satiksmes ministrijas amatpersonas nav aizturētas.

Tāpat viņa norādīja, ka LDz valde ir lemttiesīga. «Valde strādā triju cilvēku sastāvā, līdz ar to valdes un uzņēmuma normāls darbs nav traucēts un nekādu ietekmi uz uzņēmuma ikdienu tam nevajadzētu atstāt,» teica Innusa.

Savukārt uz jautājumu, vai Magoņa aizturēšana bija pārsteigums, Innusa atbildēja apstiprinoši. «Mēs zināmā mērā esam drusciņ izsisti no līdzsvara,» teica Innusa, vienlaikus uzsverot, ka Magoņa aizturēšana un viņa atbrīvošana no amata neietekmēs LDz ikdienas darbu.

Jautāta, kāpēc izvēlēts Strakšas, viņa norādīja, ka Strakšas ilgstoši pilda LDz valdes locekļa pienākumus un nav pamata uzskatīt, ka viņš nevarētu pildīt arī valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Savukārt Strakšas atzīmēja, ka uzņēmumam ir jāturpina darbs. «Mēs strādājam piektdienās, naktīs, sestdienās un svētdienās, līdz ar to mans pienākums ir nodrošināt uzņēmuma darbu,» viņš sacīja.

Satiksmes ministrs iepriekš izteicās, ka SM viennozīmīgi sadarbosies ar KNAB, taču nekāda sīkāka informācija par Magoņa aizturēšanas iemesliem ministra rīcībā nav.

KNAB pārstāve Laura Dūša aģentūrai BNS pavēstīja, ka sīkāka informācija tiks sniegta vēlāk.

Aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies sazvanīt Magoni, viņš piektdien no rīta uz telefona zvaniem neatbild.

Kā vēsta aģentūra LETA - likums paredz, ka personu var aizturēt uz 48 stundām. Pēc aizturēšanas termiņa beigām personai var tikt piemēroti drošības līdzekļi, un bargākais no tiem ir apcietinājums, par kuru pēc izmeklētāja lūguma jālemj tiesai.

«Lursoft» informācija liecina, ka Magonis ir LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003. līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

LETA arī ziņo, ka Magonis jau agrāk nonācis KNAB redzeslokā.

2012.gada februārī LETA ziņoja, ka KNAB sācis vērtēt Magoņa iespējamo atrašanos interešu konfliktā. Toreiz KNAB sāka vērtēt valsts amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar SIA «LDz Cargo» noslēgto līgumu. Portāla «pietiek.com» rīcībā esošā informācija tolaik liecināja, ka Magoņa civilsievas vadītai firmai SIA «Pro Logistic Services» izdevies noslēgt izdevīgu līgumu ar LDz meitasuzņēmumu SIA «LDz Cargo». Magonis toreiz uzsvēra, ka jau vismaz gadu ar savu civilsievu Helēnu Bibiku kopā vairs nedzīvojot, līdz ar to arī kopīga budžeta viņiem neesot.

2010.gada oktobrī «pietiek.com» ziņoja, ka KNAB bija sācis padziļinātu izpēti par Magoņa darījumiem, kas bija radījuši aizdomas par iespējamu nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšanu.

Pēc Magoņa teiktā, KNAB pārbaude beigusies, neko nelikumīgu neatklājot.

Laiks, kad KNAB sāka interesēties par Magoņa darījumiem, sakrīt ar laiku, kad viņš, paša vārdiem runājot, pārtrauca kopdzīvi ar civilsievu Bibiku, kuras vadītā firma slēgusi saimnieciskus darījumus ar «LDz Cargo».

Komentāri (316)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu