Situācija Latvijas darba tirgū turpinās uzlaboties (30)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Situācija Latvijas darba tirgū turpinās uzlaboties, tomēr uzlabojumi kļūs arvien mērenāki, ko ietekmēs augstāks bāzes efekts darba tirgū, aģentūrai BNS pavēstīja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktora vietnieks Jānis Salmiņš.

Viņš norādīja, ka, turpinoties ekonomikas izaugsmei Latvijā, arī situācija darba tirgū uzlabojas. Atbilstoši darbaspēka apsekojuma datiem šogad otrajā ceturksnī nodarbināto skaits sasniedza 898,2 tūkstošus, kas bija par 1% vairāk nekā pirms gada. Nodarbināti bija 60,9% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Gada laikā nodarbinātības līmenis palielinājās par 1,5 procentpunktiem.

Savukārt gada laikā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits nav mainījies. Šogad otrajā ceturksnī ekonomiski aktīvi bija 995,3 tūkstoši iedzīvotāju jeb 67,5% no iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Vienlaikus EM speciālists norādīja, ka, pieaugot nodarbinātībai, sarūk bezdarba līmenis. Šogad otrajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 9,8 %, kas ir par gandrīz vienu procentpunktu mazāk nekā pirms gada. «Turpina samazināties arī jauniešu bezdarbs – otrajā ceturksnī jauniešu bezdarba līmenis bija 15,2 %, kas bija par 5,9 procentpunktiem mazāk nekā pirms gada. Gada laikā jauniešu – bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 5,2 tūksošiem, tāpat sarūk arī to īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā. Vienlaikus gada laikā pieaudzis ilgstošo darba meklētāju īpatsvars darba meklētāju kopskaitā. Gada laikā tas palielinājās par 2,8 procentpunktiem. Kopumā šogad otrajā ceturksnī bez darba bija 97,1 tūkstotis iedzīvotāju, no kuriem ilgāk par gadu bez darba bija 43%,» klāstīja Salmiņš.

«Sagaidāms, ka situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, tomēr uzlabojumi kļūs arvien mērenāki, ko ietekmēs augstāks bāzes efekts darba tirgū. Nodarbinātības kāpums būs cieši saistīts arī ar ekonomikas izaugsmes tempiem, ko savukārt ietekmēs tendences ārējā vidē,» viņš piebilda.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī bez darba bija 97,1 tūkstotis iedzīvotāju jeb 9,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas ir par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2014.gada attiecīgajā laika periodā un par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Savukārt nodarbināti 2015.gada otrajā ceturksnī Latvijā bija 898,2 tūkstoši jeb 60,9% iedzīvotāju, kas ir par 1,6 procentpunktiem vairāk nekā pērn otrajā ceturksnī.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu